Želi potporu

Trump će biti domaćin skupa svjetskih čelnika o reformi UN-a

Vijesti / Flash | 02. 09. 2017. u 06:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump, čest kritičar Ujedinjenih naroda, nastojat će dobiti globalnu potporu za reformiranje te svjetske organizacije kao domaćin skupa u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 18. rujna, dan prije nego će se službeno obratiti 193-članoj organizaciji.

Zemlje će biti pozvane da sudjeluju na Trumpovu skupu ako prihvate američki nacrt političke deklaracije od 10 točaka kojom se podržavaju napori UN-ova glavnoga tajnika Antonia Guterresa "da potakne učinkovitu, važnu reformu", prema nacrtu te političke deklaracije koju je u vidio Reuters.

Prigovori na proračun

Trump prigovara kako je američki dio proračuna svjetske organizacije nepošten te radi na tome da joj sreže financije, a opisao ju je kao "klub da bi se ljudi sastali, porazgovarali i zabavili".

Sjedinjene su Države najveći financijer UN-a i osiguravaju 22 posto od 5,4 milijarde dolara njegova dvogodišnjeg osnovnog proračuna i 28,5 posto od 7,3 milijarde njegova proračuna za mirovne operacije piše Hina.

Guterres, koji je isto tako preuzeo dužnost u siječnju, kao i američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley su predviđeni da govore na događaju 18. rujna, kažu diplomati.

Nacrt političke deklaracije kaže: "Podržavamo glavnoga tajnika u provođenju konkretnih promjena u sustavu Ujedinjenih naroda kako bi bolje podesio svoj rad u humanitarnim reakcijama, razvitku i mirovnim inicijativama".

"Obvezujemo se na smanjivanje dupliranja mandata, suvišnosti i preklapanja uključujući i među glavnim tijelima Ujedinjenih naroda", stoji u nacrtu deklaracije.

Razmatraju mirovne misije

Sjedinjene Države isto tako razmatraju svaku od UN-ovih mirovnih misija kako njihovi mandati dolaze na godišnju obnovu u Vijeće sigurnosti kako bi smanjile troškove. Sjedinjene Države su članica s pravom veta kao i Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Etiopija, predsjedateljica 15-članog Vijeća sigurnosti za rujan, je rekla u petak kako će održati sastanak vijeća na visokoj razini o reformi mirovnih aktivnosti 20. rujna kojoj će predsjedati etiopski premijer Hallemariam Desalegn.

Etiopski veleposlanik pri UN-u Tekeda Alemu je rekao novinarima kako nije poznato hoće li Trump sudjelovati na sastanku, što bi bilo njegovo prvo pojavljivanje na Vijeću sigurnosti, ali da očekuje nazočnost desetak šefova država ili vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close