Čekanje

Trošarine neće u hitnu proceduru: SDA kaže da će biti novih radnih mjesta

Vijesti / Flash | 10. 04. 2017. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema suglasnosti za održavanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se ponovo u hitnoj proceduri razmatrali zakoni o povećanju nafte i naftnih derivata, potvrdio je predsjedatelj ovog doma Šefik Džaferović (SDA).

Za zakazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PSBiH nema podršku zamjenika Mladena Bosića(SDS) i Borjane krišto (HDZ).

''Nemam suglasnost, odnosno podršku dva člana za hitnu sjednicu, koja bi trebala biti održana najkasnije prekosutra, u srijedu, jer je to krajnji rok, u kontekstu zakona o akcizama'', kazao je za TV1 predsjedavajući PD PS BIH Šefik Džaferović.

Naime, da bi sjednica Zastupničkog doma bila zakazana potrebno je da dva člana kolegija budu za održavanje hitne sjednice na kojoj bi se po hitnoj proceduri razmatrao set zakona o trošarinama, koji su vladama entiteta potrebne radi dobivanja aranžmana MMF.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić već se izjasnio da neće podržati da se ti zakoni ponovo razmatraju u hitnoj proceduri u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine. Bosić je rekao da SDS neće podržati te zakone, jer se radi o novom nametu i zavlačenju ruku u džepove građana, koje su ove vlasti dovele na prosjački štap. Po njemu u pitanju je spašavanje propalih entitetskih proračuna i to na, kako je kazao, najgori način - zavlačenjem ruku u džepove građana.

Kako BN portal saznaje i zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto (HDZ) razmišlja o tome, a najvjerojatnije odluku će donijeti nakon sjednice Predsjedništva HDZ, koja bi trebalo da se održi danas u Mostaru.

Istodobno, SDA je objavila kako smatra neophodnim usvajanje izmjena Zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH i poziva sve parlamentarne stranke, kao i sve poslanike Zastupničkog doma, da usvoje zakon po hitnoj proceduri.

''Na osnovu stava o ovom pitanju, od krucijalnog značaja za dalje funkcioniranje vlasti, provođenje reformi i nastavak izgradnje infrastrukture, gradit ćemo i preispitivati odnose u koaliciji'', priopćeno je iz SDA.

U priopćenju se navodi da svi pokušaji prikupljanja dnevnopolitičkih bodova ''obmanjivanjem javnosti o pitanjima koja ovaj zakon regulira, dugoročno mogu imati štetne posljedice za sve građane''.

Iz SDA ističu da je aranžman s MMF-om nužan preduvjet za oslobađanje sredstava za cestogradnju koja je snažan generator ekonomskog razvoja. Dodaju da izgradnja putne infrastrukture daje multiplikator efekt ekonomskom rastu, drugim riječima, značajno povećava stopu rasta i povećava broj radnih mjesta.

''Usvajanje akciza na naftu i naftne derivate, te lož ulje, je uvjet za aktivaciju 156 milijuna eura za Autoceste i 65 milijuna eura za Ceste FBiH. Prema Pismu namjere s MMF-om ova mjera, okarakterizirana kao Prethodna mjera, jedan je od uvjeta koji se moraju ispuniti da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana, da bi joj bila doznačena tranša u iznosu od oko 155 milijuna KM (2/3 za FBiH, 1/3 za RS)'', pojašnjavaju iz SDA.

Navode da je alternativa usvajanju trošarina usporen ekonomski rast, sporije otvaranje radnih mjesta, te dosta skuplje zaduživanje na domaćem tržištu.

''Neusvajanje ovog zakona i praktično rušenje aranžmana s MMF-om dovelo bi u pitanje stabilnost proračuna, posebno prijeko potrebnih sredstava za mirovine, boračku i socijalnu zaštitu. Sam aranžman s MMF-om služi očuvanju financijske stabilnosti, održavanju makroekonomske stabilnosti, a služi i kao osnova za sve ostale ino-kreditne aranžmane'', navodi se u priopćenju SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close