Natječaj Vlade HNŽ

Troplet ministru Opsenici: Gdje se koristi bosansko-hrvatski jezik?

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 09:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu objavljenog natječaja Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za prijam pripravnika u tijela županijske uprave, Hrvatska kulturna zajednica ''Troplet'' uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva, rada i socijalne skrbi Vlade HNŽ-a Goranu Opsenici u kojem stoji kako se u raspisanom natječaju traži i jedan izvršitelj "diplomirani lektor bosansko-hrvatskog jezika".

"Neugodno smo iznenađeni navođenjem, koliko nam je poznato, nepostojećeg 'bosansko-hrvatskog jezika'. Ukoliko imamo krivo i takav jezik postoji, oprostite na našem neznanju i recite nam gdje se koristi taj jezik, tko ga govori, gdje se mogu nabaviti gramatika, pravopis, rječnik toga jezika i kako se može steći diploma lektora bosansko-hrvatskog jezika?'', navodi se u otvorenom pismu.

Također, u pismu je istaknuto kako je jasno da ministar zdravstva dr. Goran Opsenica nije pisao tekst natječaja, ali da je odgovoran za sve što se događa u Ministarstvu te da punu odgovornost snosi službenik koji je pisao tekst natječaja.

"Ne možemo vjerovati da se to slučajno dogodilo i ovo smatramo sramotnim odnosom prema jeziku kojim se služi jedan konstitutivni, samo na papiru jednakopravni narod u BiH. U svezi s gore navedenim, očekujemo vašu reakciju, od poduzimanja mjera protiv nesavjesnog rada službenika i isprike, do poništavanja ovog i objavljivanja novog javnog natječaja s ispravljenim tekstom", navodi se u otvorenom pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close