Proces će potrajati

Trnka: BiH ima vjerodostojnu aplikaciju

Vijesti / Flash | 26. 02. 2017. u 09:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka izjavio je novinarima da, pravno gledajući, podnesak BiH će biti upućen tuženoj strani, odnosno Srbiji, da se izjasni o tom podnesku.

Podsjetimo, u četvrtak je BiH predala zahtjev za reviziju Međunarodnog suda pravde po tužbi naše zemlje protiv Srbije za genocid i agresiju.

Trnka smatra kako BiH 'ima dosta vjerodostojnu aplikaciju'.

''Ovo će sigurno još dosta dugo potrajati, ali mislim da je ovaj tim napravio jednu vjerodostojnu aplikaciju i da će sud to imati u vidu, tim više što su se u međuvremenu promijenile okolnosti u odnosu na 2007. godinu'', kazao je Trnka, prenosi Avaz.

Novinarima je pojasnio proceduru nakon što je BiH predala zahtjev i nakon što se Srbija izjasni o podnesku.

''Nakon toga mi ćemo dobiti da damo svoje komentare na njihovu reakciju. Onda će, pretpostavljam, sud zakazati javnu raspravu u kojoj će se u prvoj fazi samo raspravljati o proceduralnim stvarima. Dakle, postoji li takozvana aktivna legitimacija, ima li agent ovlaštenje da to zastupa, i je li tužena strana legitimirana da bude tužena u ovoj stvari i postoje li dovoljno uvjerljive nove činjenice da sud može donijeti odluku da pokrene postupak revizije'', pojasnio je Trnka.

Naglasio je da se u reviziji ne otvara rasprava o svim pitanjima koja su bila predmet tužbe, nego samo ono na što bude ukazivala revizija.

''Ako prođe tu prvu proceduralnu fazu, onda će sud zakazivati takozvanu raspravu o suštini stvari, o meritumu. To će malo potrajati. Ovisi koliko još predmeta ima sud, kad će to staviti na svoj dnevni red, ali očigledno neće tako brzo ići'', kazao je Trnka.

Kopirati
Drag cursor here to close