Građanski savez

Tribina o antifašizmu u Mostaru: Stjerani smo u kut od fašističkih snaga

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 19:00 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Dana pobjede na fašizmom, u organizaciji Građanskog saveza, u Mostaru je održana tribina "Antifašizam kao temelj europskih vrijednosti i državnosti Bosne i Hercegovine".

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović prije početka tribine, u izjavi za novinare, kazao je kako je fašizam živi i sveprisutan u današnjoj Bosni i Hercegovini.

''Stjerani smo u kut od fašističkih snaga i moramo se svi ujediniti da pobijedimo fašizam današnjice. Neki dan je fašizam pobijeđen u Francuskoj i mi se nadamo da ćemo i mi ovdje pobijediti svoje 'Le Penove''', kazao je Bajrović.

Po riječima sveučilišnog profesora Slave Kukića, što vrijeme dalje odmiče fašizam u BiH je sve žilaviji, sve prisutniji i sve manje obziran.

''Neću reći da nam nema izlaza, ali taj izlaz neće nam pasti s nebesa. Jedini način da to narod u BiH učini je da okrene leđa etnofašističkim ideologijama'', istaknuo je Kukić.

Publicist i politički analitičar Esad Bajtal ustvrdio je kako u BiH postoje antifašisti, ali ne postoji antifašizam kao organizirana forma djelovanja.

''U BiH je na snazi neofašizam. Nije to fašizam koji na nadlaktici nosi kukaste križeve, već prikriveni fašizam, fašizam bijelih košulja. To su ljudi koji se uzajamno oslovljavaju kao gospoda, a u stvari su ološ i gospodari vremena obilježenog krvlju, zločinom, prijevarama i pljačkom'', kazao je Bajtal.

Dodao je kako je ljudska zadaća svakog pojedinca ukazati na zlo koje nas okružuje i boriti se protiv njega.

Na tribini su još govorili i Abdulah Sidran, Bakir Hadžiomerović i Emir Suljagić.

Kopirati
Drag cursor here to close