zločin i kazna

Tri vrste kazne: Smrt na šerijatski način

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 09:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Saudijskoj Arabiji i dalje važe šerijatski zakoni zbog kojih građani te zemlje mogu zbog mnoštva zločina, poput ateizma, prelaska u drugu religiju, homoseksualnosti, kockanja i vračanja biti bičevani, pa dobiti po deset godina zatvora, a u pojedinim slučajevima i ostati bez glave.
Usprkos negodovanjima međunarodne zajednice, Rijad ne namjerava 'smekšati' svoj pravosudni sustav. Objašnjenje tome je što je Saudijska Arabija teokratska zemlja, a cjelokupni pravosudni sustav zasnovan je na religioznom fundamentalizmu.

Tri vrste kazni

Prema šerijatu, sudac može birati između tri vrste kazne – had, za narušavanje javnog reda (pijanstvo, kockanje, laž, blud), zatim kisas, za zločine poput ubojstva ili nanošenja teških tjelesnih ozljeda, ali i tazir – za zločine poput preljube, homoseksualnosti, lopovluka i nepodčinjavanja vlastima.

Had uglavnom predstavlja kažnjavanje bičem, kisas je moguc´e otplatiti, dok tazir može podrazumijevati didaktičnu besjedu, sa jedne strane, i odsijecanje glave, sa druge.
Kada je riječ o šerijatskom kažnjavanju, zapadni mediji veliku pažnju posvec´uju bičevanju. Iako se ova vrsta kažnjavanja može primjetiti u cjelokupnoj islamskoj zajednici, Saudijska Arabija predvodi u broju kažnjavanja ovom metodom.

Rekord po broju udaraca bičem drži Egipc´anin Muhamed Ali el Said koji je 1990. godine dobio 4.000 udaraca zbog krađe. Iako je međunarodna zajednica oštro osudila bičevanje Saida, Rijad je naveo da je u pitanju daleko blaža kazna, buduc´i da je prvenstveno namjera vlasti bila da mu odsjeku ruku.

Još jedna vrsta javne kazne je odsijecanje glave. To se vrši pred velikim brojem ljudi, a nakon kažnjavanja tijelo se razapinje kao primjer narodu.

Najčešći zločin alkohol

Ipak, najčešc´i zločin u Saudijskoj Arabiji, zbog kojih mnogi stranci bivaju kažnjeni, jeste ispijanje alkohola. Postoje primjeri kada stranci zbog posjedovanja samo jedne boce vina dobivaju kazne od preko godinu dana zatvora.

Buduc´i da je Saudijska Arabija zemlja jedinstvene religije, ateizam i prelazak u drugu vjeru smatraju se veoma teškim zločinom. Kako bi se poštovao zakon o religiji, formirana je specijalna religiozna policija – šerijatska garda. Samim tim, oni koji nisu muslimani, odnosno stranci koji žive u Saudijskoj Arabiji, mogu svoju religiju prakticirati isključivo kod kuc´e.

Kada je riječ o bludu, prestupnici uglavnom dobivaju zatvorske kazne koje mogu biti i po nekoliko godina. Ta mjera je, kako navode vlasti, neophodna kako bi se suzbio preljub.

Homoseksualnost, s druge strane, kažnjava se veoma žestoko. Iako kazna za manifestaciju jednospolne ljubavi može biti i odsijecanje glave, suci su uglavnom blagonakloni i dodjeljuju po nekoliko stotina udaraca bičem.

Upravo to može biti i jedan od razloga zbog čega je homoseksualizam veoma rasprostranjen u Saudijskoj Arabiji. To je dovelo do paradoksalne situacije u zemlji, s obzirom da se borbi protiv preljube i seksa pre braka posvec´uje kudikamo više pažnje nego sprečavanju homoseksualizma.
Iako saudijske vlasti na homoseksualizam mahom zatvaraju oči, na vradžbinu reaguju beskompromisno. Ukoliko se neko bavi vračanjem, kazna je uglavnom za svakoga ista – javno odsecanje glave. U tu svrhu je čak i oformljena vruc´a linija kako bi građani mogli da se obrate vlastima i prijave prestupnike, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close