Traže javnu ispriku

Tri tisuće zaposlenih u kladionicama traže zaštitu od Novalićevog "govora mržnje"

Vijesti / Flash | 26. 10. 2016. u 08:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak ujutro, 25. listopada, zaposleni u privatnim poduzećima koja se bave igrama na sreću podnijeli su Zamolbu za zaštitu od diskriminacije, klevete i govora mržnje od strane predsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića.

Zamolba je podnesena Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, a u njoj se navodi kako se nadaju da će Komisija poduzeti potrebne mjere da bi se zaustavila diskriminaciju, klevetu i govor mržnje prema radnicima kladionica od strane predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića.

Naime, govoreći 16.09.2016. godine na konferenciji za medije poslije sjednice Vlade Federacije BiH, premijer Novalić je, između ostalog, kazao i sljedeće: ''Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, usprkos tome što zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Europi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija''.

Osim što je, potpuno nedopustivo za premijera FBiH, gospodin Novalić na ovaj način poistovjetio legalnu djelatnost igara na sreću s ilegalnim aktivnostima kao što su raspačavanje i konzumiranje droge te prostitucija, premijer Novalić je uspoređujući naša radna mjesta s drogom i prostitucijom direktno uvrijedio i nas radnike kladionica, koji svoj kruh zarađujemo u, ponavljamo, legalnoj djelatnosti priređivanja igara na sreću, navode zaposleni u svojoj Zamolbi.

Naglašavaju kako je premijer FBiH Fadil Novalić legalnu djelatnost priređivanja igara na sreću izjednačio s ilegalnim aktivnostima konzumiranja i raspačavanja droge te prostitucijom, poistovjetivši na taj način i radnike kladionica s narkomanima i prostitutkama.

Na taj način premijer Novalić je uvrijedio i ponizio radnike kladionica, povrijedio naše ljudsko dostojanstvo i naše zakonom zagarantirano pravo na rad, čemu svjedoči i 2922 potpisane peticije koje Vam dostavljamo, a u kojima mi, radnici kladionica i članovi naših obitelji od Predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića, tražimo javnu ispriku i povlačenje izjave od dana 16.9.2016.: ''Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, usprkos tome što zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Europi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija'', navode zaposleni u privatnim poduzećima koja se u FBiH bave igrama na sreću.

Doznajemo kako su istovjetni dokumenti upućeni i Vladi Federacije BiH, Uredu Premijera Federacije BiH, Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kao i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali i Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Peticije su potpisali djelatnici poduzeća:

SPORT PLUS D.O.O. NOVI TRAVNIK
PREMIER WORLD SPORT D.O.O. ČITLUK
PREMIER SPORT D.O.O. ČITLUK
BET LIVE D.O.O. VITEZ
PETICA PLUS D.O.O. VITEZ
ZMAJEVI D.O.O. ZENICA

Kopirati
Drag cursor here to close