Javni prihodi

Tri premijera za promjenu načina raspodjele novca

Vijesti / Flash | 22. 03. 2016. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potrebno je žurno izmijeniti Zakon o pripadnosti javnih prihoda koji favorizira samo određene županije, složni su Nevenko Herceg, Marijan Klaić i Zdenko Ćosić, predsjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije, koji su održali danas sastanak u Mostaru.

Kako je priopćeno izu Vlade HNŽ-a, zajedničko je stajalište trojice premijera je kako je od 2006. godine od kada je Zakon u primjeni, većina županija uskraćena za značajna sredstva, te je izražena spremnost nastavka snažnog zalaganja za pravičniju raspodjelu i ukidanje posebnog statusa nekih županija.

Također, tema razgovora bila je provedba i donošenje zakonskih rješenja na razinama županija, među kojima, Zakona o državnoj službi, Zakona o radu i Zakona o plaćama, te opći i granski kolektivni ugovori.

Premijeri su suglasni su kako je potrebno dosljedno provesti dogovorena načela zakonskih rješenja na višim i nižim razinama vlasti. Istaknuti su problemi u oblasti obrazovanja, a na poseban način udžbenička politika te su Herceg, Klaić i Ćosić istaknuli nužnost donošenja novih zakonskih rješenja kako bi se zaustavila praksa izdavanja skupih udžbenika koji imaju kratak rok uporabe.

''Sudionici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti suradnju i kada su u pitanju mogućnosti korištenja fondova prekogranične suradnje te su izrazili spremnost zajedničkog apliciranja na različite programe EU, ističući nedavno otvoren program INTERREG Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora, Adrion i dr.'', priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close