izneseni prijedlozi

Tri mogućnosti o Danu RS - novi zakon, izmjene ili dopune Zakona o praznicima

Vijesti / Flash | 05. 10. 2016. u 13:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležni tim Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas je u Banja Luci razmatrao moguća rješenja u Zakonu o praznicima RS-a u kontekstu primjene odluke Ustavnog suda BiH, koji je kao neustavan osporio 9. siječanj kao dan tog entiteta.

''Članovi tima danas su iznijeli prijedloge i mišljenja pravne prirode o tome koji od tri modaliteta u pravcu primjene Odluke Ustavnog suda i rezultata republičkog referenduma će biti najbolji: da se donese novi zakon, da se urade izmjene i dopune Zakona o praznicima RS-a ili da se urade dopune Zakona o praznicima'', priopćeno je nakon sjednice, Konsultacije tima bit će nastavljene.

Za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu broj U – 3/13 na današnjoj sjednici u Banja Luci razmatrao je moguća rješenja u Zakonu o praznicima Republike Srpske u kontekstu primjene Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu U – 3/13 i rezultata republičkog referenduma.

Ovaj tim je ranije radio na pripremama prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim 9. siječanj kao Dan RS-a. Zahtjev koji su bili pripremili taj sud nije prihvatio.

Vlada RS-a je 3. listopada utvrdila tekst Zakona o 9. siječnju, kojim će se, kako su naveli, urediti obilježavanje nastanka RS-a, Republike Srpske.

Ranije je Kolegij Narodne skupštine RS-a zadužio entitetsku vladu da pripremi izmjene Zakona o praznicima radi provođenja odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a.

Ustavni sud BiH prije gotovo godinu dana je osporio 9. siječanj kao Dan RS-a te nedavno konstatirao da entitetski parlament nije proveo njegovu odluku iz novembra 2015., te da sporni član 3.b) Zakona o praznicima RS-a, koji govori o 9. siječnju kao Danu RS-a prestao da važi objavom u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine".

Kopirati
Drag cursor here to close