Djeca nisu priznata

Tri desetljeća nakon žrtve ratnog seksualnog nasilja još uvijek bez prava

"Gotovo 30 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, žrtve seksualnog nasilja i dalje ostaju na marginama društva i u tišini trpe ozbiljne posljedice psihičkih trauma", navodi Ibralić.
Vijesti / Flash | 03. 03. 2022. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preživjele žrtve ratnog seksualnog nasilja nemaju jednaka prava u bh. entitetima i Brčko Distriktu po pitanjima primarne zdravstvene zaštite, prava na ostvarivanje naknade štete u sudskim procesima, a djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja i dalje nisu priznata kao posebna kategorija.

Preživjele žrtve se svakodnevno susreću s preprekama u ostvarivanju svojih prava zbog odsustva jedinstvenog zakonskog okvira koji bi jasno definirao jednaka prava za sve.

Nedostatak podrške 

Nevladina organizacija TRIAL International, u suradnji sa U.G. Vive žene iz Tuzle, provela je istraživanje o mogućnostima ostvarivanja reparacija za preživjele žrtve seksualnog nasilja na području Bosne i Hercegovine, koje je predstavljeno u srijedu u Sarajevu.

''Studija ne predstavlja samo detaljnu analizu postojećih pravnih propisa nego i, najvažnije, obuhvata trenutne stvarne potrebe preživjelih žrtava ratnog seksualnog nasilja. Ona ukazuje na brojne probleme žrtava, poput nejednakog obima prava ovisno o njihovom prebivalištu i u odnosu na druge kategorije žrtava ratnih zločina, sveprisutne društvene stigme ali i njihove nemogućnosti da ostvare naknadu pretrpljene štete putem sudskih postupaka", kazala je Ajna Mahmić, pravna savjetnica organizacije TRIAL International i jedna od autorica studije.

Traume izazvane ratnim seksualnim nasiljem se teže premašuju zbog izražene društvene stigme te nepostojanja adekvatne podrške sustava državnih institucija.

Nedostatak podrške dovodi do dodatnog straha preživjelih žrtava, što uveliko utječe na proces integracije u društvo.

Žrtve na marginama 

"Gotovo 30 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, žrtve seksualnog nasilja i dalje ostaju na marginama društva i u tišini trpe ozbiljne posljedice psihičkih trauma. Razlog tome je odsustvo zanimanja bh. vlasti da ozbiljno pristupi sustavnom rješavanju ovog pitanja", dodao je Elmir Ibralić, psiholog-psihoterapeut U.G. VIVA žene iz Tuzle.

Foto: PR / Tri desetljeća nakon žrtve ratnog seksualnog nasilja još uvijek bez prava 

"Bosna i Hercegovina treba što prije reagirati i uspostaviti efikasan i sveobuhvatan okvir reparacija koji će osigurati jednak nivo zaštite prava, jednake beneficije i jednake
kriterije za pristup pravima svim žrtvama seksualnog nasilja u ratu, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", jedan je od zaključaka Studije.

Studija je dio globalnog istraživanja koje koordinira i provodi u više od 20 zemalja diljem svijeta Globalni fond za preživjele (Global Survivors Fund). Predmet istraživanja ove globalne studije je razmjer zločina seksualnog nasilja u svijetu i prepreke s kojima se preživjeli/e susreću prilikom nastojanja da ostvare pravo na reparacije, a konačni cilj je pružanje konkretnih preporuka kako bi reparacije bile pravilno osmišljene i dostupne preživjelima.

Kopirati
Drag cursor here to close