'Partija'

Trećina Crnogoraca u političkim strankama

Vijesti / Flash | 05. 02. 2015. u 17:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorci su kroz povijest prepoznati kao narod koji voli "bistriti politiku", a evidentno je i da su shvatili da se preko članstva u stranci dolazi do brojnih privilegija, pa s toga ne čudi podatak da je trećina odraslog stanovništva učlanjena u neku od političkih stranaka, navodi Radio Slobodna Europa.

Nedavno su crnogorski mediji objavili podatak prema kojem preko 150 tisuća građana ima "partijsku knjižicu", što znači da je trećina odraslog, odnosno birački sposobnog stanovništva u političkim strankama.

Prvi komentari i ocjene javnosti zašto je svaki treći građanin u strankama govorili su da je razlog tome interes, jer se smatra da se u Crnoj Gori do raznih privilegija, posla, stana ili otvaranja nekog posla najlakše dolazi preko članstva u političkoj stranci, u najvećem broju u onim vladajućim, prenosi Tanjug.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da crnogorsko društvo već dugo ima "partitokratiju kao dijagnozu" i da je to značajna prepreka za demokratski razvoj Crne Gore.

"Naravno, takva klima uvodi dominatno loš obrazac ponašanja u kojem se građani opredjeljuju za članstvo u političkim strankama, ne na bazi programa tih stranaka ili učinaka u reformi društva, već na bazi pretpostavljene koristi", navodi Uljarević.

Prema njenom mišljenju, na taj način se dalje proizvodi začarani krug u kojem se ni same stranke ne razvijaju kvalitativno, jer nemaju potrebu da se na tržištu ističu programima ili učincima, ili doprinose unaprjeđenju javnih politika i praksi, već njihov fokus ostaje samo na samoodržanju, što rade preko zarobljavanja institucija kojima hrane svoju partijsku infrastrukturu.

Jesu li osobni interesi i jedini, prevladavajući razlog što je tako veliki broj građana uključen u politički život Crne Gore priča je, kako navodi Radio Slobodna Europa, koja definitivno ima širi kontekst.

Književnik i publicist Rajko Cerović, tumačeći moguće druge razloge za to, ističe da taj refleks "da ako si blizu vlasti nešto si privilegiran" u velikoj mjeri postoji, ali postoje i nešto drugo - da Crnogorci ne pristaju na banalnost, ne pristaju biti samo zemljoradnici i stočari i zanatlije, nego hoće pripadati nekim elitama.

"Otuda i to veliko prisustvo građana u političkim strankama. Oni, možda, nisu ni svjesni toliko koliko to nema baš nekog velikog značaja, ali pripadaju nekome, imaju svoje lidere i tako dalje", objašnjava Cerović.

Da je dobra okolnost što su Crnogorci u tolikom broju zainteresirani za politiku smatra profesor Fakulteta političkih znanosti Ratko Božović, koga oni podsjećaju na antičke Grke i njihov doživljaj sudjelovanja građana u političkom životu.

"No, kada u cijelu priču uđu pretjerane političke strasti i idolopoklonstvo onda to ne valja", primjećuje profesor Božović i dodaje da se "ponekad boji da te strasti mogu biti neumjerene", a loše je kada nema mjere u svemu tom, jer onda ne može biti ni odgovornosti.

Inače, posljednji podaci koje je portal CDM dobio od stranaka u Crnoj Gori pokazuju da Demokratska partija socijalista ima najveći broj stranačkih članova, i to preko 100 000, u manjoj članici vladajuće koalicije - Socijaldemokratskoj partiji nešto više od 10 000 članova, dok je u oporbenim strankama značajno manji broj građana.

Kopirati
Drag cursor here to close