Analiza

Treći svjetski rat gotovo zagarantiran

Vijesti / Flash | 07. 10. 2016. u 06:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetna inteligencija i pametno oružje će biti u prvom plan,u a neprijatelji će biti suvremene države koje se ponašaju agresivno, piše Daily Mail, a prenosi Dnevnik.hr.

''Konvencionalni sukobi u bližoj budućnosti će biti ekstremno smrtonosni i brzi, a mi ih nećemo moći zaustaviti', rekao je general William Hix na godišnjem panelu o budućnosti vojske u Washingtonu.

''Brzina događaja će nadmašiti naše ljudske sposobnosti. Brzina pri kojoj strojevi mogu donositi odluke u budućnosti zahtijevat će novi odnos između čovjeka i strojeva'', dodao je.

Kina i Rusija prikupljaju glomazne konvencionalne vojske koje se sve više baziraju na tehnologiji i tako primoravaju Pentagon da razmišlja i priprema se za “nasilje kakvo vojska SAD nije vidjela još od Koreje'', tvrdi Hiks. General Joseph Anderson kaže da se SAD suočava s prijetnjom suvremenih nacionalnih država koje se ponašaju agresivno u militarnom natjecanju.

''Na koga vas to podsjeća? Na Rusiju?'' - upitao je.

''Rat između država je u jednom trenutku u budućnosti gotovo je zagarantiran'', smatra general Mark A. Milley. Budući protivnici bi mogli okončati dominaciju SAD u zraku, a nova oružja bi mogla spriječiti mornaricu da se uključi u borbu, upozorio je Milley te istakao da bi vojska trebala biti spremna i za cyber ratovanje. Osim toga, valja se pripremiti i za djelovanje bez komunikacije koje idu preko satelita i precizne navigacije koju sada uzimaju zdravo za gotovo te i za borbe u složenom urbanom okruženju.

Milley navodu dugu listu fundamentalnih promjena s kojim se suočavaju država i vojska uključujući i obnovljene prijetnje Rusije, sve veću ekonomsku i vojnu moć Kine, sve veći broj nestabilnih država i klimatske promjene koje bi mogle dovesti do dodatnih nestabilnosti.

''Ako je cilj spriječiti rat, naša vojska i narod moraju biti spremni'', jasan je Milley. Valjat će dizajnirati i oružja budućnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close