Ljubić

Treći entitet se podmeće Hrvatima

Vijesti / Flash | 02. 03. 2017. u 11:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pojam 'treći entitet'  nam se  imputira kako bi se kod međunarodnih partnera diskreditiralo naše zahtjeve za jednakopravnošću. S druge strane, oni koji to plasiraju zapravo izravno potvrđuju da u BiH već postoje srpski i bošnjački entitet, zašto bi onda treći bio problem'', rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Rekao je kako hrvatska politika, koju definira i zastupa Hrvatski narodni sabor i koja ima podršku i Hrvatske i Europske unije, teži ka preustroju BiH na načelima federalizma.

''Jedan od modela operacionalizacije tih načela je federalna jedinica s hrvatskom većinom. S obzirom na disperziranost pripadnika sva tri naroda, stajališta smo da se uz neophodnu administrativnu teritorijalnu reorganizaciju u sustav i Ustav moraju unijeti elementi tzv. neteritorijalne, odnosno personalne autonomije koji će omogućiti pripadniku svakom od tri konstitutivna naroda da uživa punu konstitutivnost bez obzira na to da li će se naći u federalnoj jedinici vlastite ili heteroetničke većine'', rekao je.

Dodao je kako će svaka teritorijalna reorganizacija kao uostalom i ostale institucionalne promjene morati biti konsenzus legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda.

''Više puta sam zadnjih 10 godina naglasio da su nam u tome neophodne dobre usluge međunarodnih partnera, a posebice jamaca i potpisnika Daytonskog mirovnog sporazuma, uključujući i naše susjede Hrvatsku i Srbiju, koje su, iz meni neobjašnjivih razloga, eliminirane čak i iz PIC-a. Trebamo biti svjesni da bez neophodnih institucionalnih promjena Izbornog zakona i Ustava BiH ne može napredovati prema EU, što je naš cilj i konsenzus'', rekao je LJubić.

Dodao je kako ponašanje sve tri strane u BiH svjedoči da nitko postojeće ustavno rješenje ne vidi kao nešto trajno ili konačno.

''Najbolje je to bilo vidjeti u odnosu na popis stanovništva i objavljivanje rezultata. Bošnjačka strana je pokušala sve da pokaže da su Bošnjaci muslimani natpolovična većina, srpska strana je nastojala da prikaže da je udio nesrpskog stanovništva u RS što manji, hrvatska strana se bojala da bi postotak Hrvata mogao pasti ispod kritične točke što bi nekome mogao biti argument da Hrvatima osporava 'pravo' na BiH, iako konstitutivnost podrazumijeva da bez jednog od tri tvorbena naroda nema BiH, barem ne u ovim granicama. Nažalost, pokazalo se da je sviju manje, a da su oni koji su ostali najsiromašniji u Europi. Borba za ovu zemlju, za svoj zavičaj, koju su svjedočili pripadnici sva tri naroda i u ratu i nakon rata, govori mi da se ovdje nitko ne odriče zemlje BiH, ali da ovakvu državu ne vide kao svoju. Kad je tako, onda sjednimo i dogovorimo se da i država BiH bude  funkcionalna,  pravedna i prihvatljiva za sva tri naroda i za sve njezine građane'', rekao je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close