Ljudski faktor

Trebinje: Štete od požara i kaznena politika

Požari u Hercegovini nisu novost kako kreće ljetna sezona tako polako počinju i požari drvna masa i šteta na drvnoj masi možda nije problem, ali ekološke štete su enormne.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2020. u 20:23 Bljesak.info
Trebinje: Štete od požara i kaznena politika

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požari su proteklih godina napravili ogromnu štetu na prostoru istočne Hercegovine. Ljudski faktor je kriv za najviše požara, ali je mali broj onih protiv kojih je podignuta optužnica.

Požari u Hercegovini nisu novost kako kreće ljetna sezona tako polako počinju i požari drvna masa i šteta na drvnoj masi možda nije problem, ali ekološke štete su enormne.

''Mislim da ne moramo ponavljati šta su ekološke funkcije šuma i kad je u pitanju erozija i ispiranje zemljišta u Hercegovini na ovom kamenjaru i kada je u pitanju reguliranje režima voda, proizvodnja kisika i sve ono što šume znače tako da se ta šteta se vrlo teško može sračunati'', govori Stevan Bekan, ravnatelj JU ''Ekologija i sigurnost'' iz Trebinja.

Trebinjska Vatrogasna jedinica u proteklim danima imala je desetak intervencija na požarištima koji su zahvatili ogromno zemljište. U devedeset i više posto slučajeva vatrogasci će vam reći da ljudski faktor izaziva požare.

''Nije nitko zadovoljan jer nisu baš adekvatne mjere protiv takvih osoba, ne znam iz koje kakvih razloga nema adekvatnih dokaza'', ističe Spaso Rosić, zapovjednik Vatrogasne jedinice Trebinje.

Bekan dodaje kako ''s obzirom na eskalaciju tih slučajeva i da od toga imamo ogromne štete osobno mislim da je jedino rješenje sankcije''.

''Na teritoriji cijele istočne Hercegovine za ovih sedam mjeseci registriran je jedan šumski požar u državnoj svojini, riječ je o požaru koji je evidentiran prije desetak dana kada je protiv osoba inicijala D.S. Okružnom javnom tužiteljstvu u Trebinju dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo izazivanje opće opasnosti.

Vatrogasne jedinice i policije nisu podudarne, pogotovu kada tome dodamo martovske požare tijekom koronavirusa, kada su nam vatrogasci rekli da su ti požari najvećih razmjera do sada. U Tužiteljstvu BHRT saznaje da je od 2017. godine podnesena prjjava protiv pet osoba, od kojih su dvije osobe oslobođena zbog nedostatka dokaza. I u Tužiteljstvu tvrde da je uzrok požara ljudski faktor.

''Ono što mi poduzimamo sa naše strane i sa nadležnim policijskim agncijama to je najveći problem kod svih ovih predmeta je prikupljanje dovoljno dokaza'', govori Srđan Vukanović, tajnik Okružnog javnog tužiteljstva.

Požara i enormnih štete ima, dokaza u većini slučajeva nema. Da li se nešto mora mijenjati u kaznenoj politici kako bismo zaštitili budućnost čovjeka na ovom prostoru?

Kopirati
Drag cursor here to close