Šef Pentagona

Trebaju izvršiti pritisak: Sjeverna Koreja je odgovornost Kine

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 19:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane Ash Carter osudio je danas petu i najveću nuklearnu probu Sjeverne Koreje i pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da ukloni nuklearno naoružanje.

''To je odgovornost Kine'', ocijenio je Carter tijekom posjete Norveškoj, prenosi Reuters.

Smatra da Kina, jedini diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, ima i dijeli veliku odgovornost za ovakav razvoj događaja, te ima odgovornost i da to preokrene, prenosi Fena.

Američki ministar obrane je, također, potvrdio "nepokolebljivu obvezu" SAD u obrani Južne Koreje i ocijenio da je nuklerana proba, koju je izveo Pjongjang, "direktan izazov cjelokupnoj međunarodnoj zajednici".

Sjeverna Koreja je izvela ranije danas peto i najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od bombe bačene na Hirošimu, a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete.

Kina je priopćila da se odlučno protivi ovom testiranju i pozvala Pjongjang da zaustavi preduzimanje bilo kakvih daljih akcija kako ne bi dodatno pogoršali situaciju.

Podsjetimo, peti nuklearni test koji je izvela Sjeverna Koreja, poslije nešto više od 11 i pol minuta, osjetile su i mjerne stanice u Republici Srpskoj, piše Tanjug.

"Epicentar je bio u Sjevernoj Koreji u 2.30, a mi smo obavještenje putem mobilnog telefona o seizmičkoj aktivnosti dobili oko 2.45", rekla je Snježana Cvijić-Amulić, načelnica Odjela seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Kopirati
Drag cursor here to close