Naslijeđe mira

Treba prestati kriviti Dayton

Vijesti / Flash | 30. 11. 2015. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Publikacija 'Naslijeđe mira – Bosna i Hercegovina 20 godina poslije Daytonskog mirovnog sporazuma' je nastala kao želja njemačke fondacije i grupe bh. intelektualaca da napravi nešto što će biti zapisano, a što neće biti pisanje za prigodu, rečeno je tijekom predstavljanja izdanja njemačke fondacije "Friedrich Ebert" (FES) predstavljenog u ponedjeljak u Sarajevu.

''Ovo nije nikakva monografija, sjećanje na nastajanje Daytonskog sporazuma, nego više analiza o tome s nekoliko važnih poruka'', izjavio je Feni urednik publikacije Amer Kapetanović.

Jedna od poruka je ''da moramo prestati kriviti Dayton za sve i da možemo dobro funkcionirati sa sadašnjim ustavnim okvirom''.

''Ono što je naša prepreka jeste politička nekultura u smislu nepostizanja kompromisa, dijaloga, zatim uvođenje jedne bespoštedne meritokratije – principa profesionalnosti u svemu. Dakle, moramo otvoriti dijalog, potpunu etničku emancipaciju i protjerati strah iz diskursa jer se ljudi, etničke grupe boje, a političari se igraju s tim stvarima. To je preduvjet ako hoćemo reći 'Bosna i Hercegovina to smo svi mi' s obzirom na to da nema partikularnih uspjeha'', kaže Kapetanović.

Autori publikacije poručili su da ''moramo stvarati našu ekonomsku politiku kada je u pitanju ekonomsko naslijeđe Daytona''.

Deset eseja, koje sadrži publikacija, napisali su Srećko Latal ''Sporazum u svom labirintu'', Nezruk Ćurak ''Studija o povratku države'', Đorđe Vuković ''Sudbina države u karakteru ljudi'', Goran Marković ''Reorganizacija mogućeg'', Svetlana Cenić ''Bosanskohercegovački put'', Marko Radovanović ''BH. quantitative easing'', Žarko Papić ''Konsenzus općeg dobra'', Jasmin Mujanović ''Odozdo prema gore i naprijed'', Adnan Ćerimagić ''Imaginarni svijet nadležnosti'' i Hoda Dedić ''Aritmetika loših pretpostavki''.

''U svom tekstu razmatrala sam specifičnost društveno-političkih aspekata koji određuju BiH u odnosu na druge države regije. Jedna od tih aspekata je kompleksna ustavna konstrukcija, ali je politička praksa pokazala da to nije jedina posljedica stagnacije u procesu europskih integracija. Pozitivno je oblikovanje novog pristupa Europske unije prema državama zapadnog Balkana i njemačko britanska inicijativa, čime se otvorila mogućnost da se krene u progresivniji proces pristupanja EU'', rekla je za Fenu članica radne grupe Vanjskopolitičke inicijative za europske integracije Hoda Dedić.

Između ostalog, publikacija daje odgovore na pitanje koja vrsta reformi i aktivnosti je potrebna kako bi se na održiv način ojačala politička i ekonomska stabilnost i socijalna jednakost, te unaprijedile europske integracije.

Na taj način autori žele da njihovi tekstovi daju ohrabrenje svima da ne posustanu, već da promišljaju mogućnosti i realne scenarije za postizanje napretka 20 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close