Ulrike Lunacek

Treba izvršiti pritisak na Srbiju zbog zastarjelih naloga za uhićenje

Vijesti / Flash | 05. 01. 2017. u 17:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uhićenja bivšeg kosovskog premijera Rumsha Haradinaja austrijska zastupnica u Europskom parlamentu Ulrike Lunacek, pozvala je u četvrtak Europsku uniju da izvrši pritisak na Srbiju kako bi povukla zastarjele naloge za uhićenje.

''Pozivam visoku predstavnicu za vanjske i sigurnosne poslove Federicu Mogherini te vlade svih 28 zemalja članica EU-a, posebno onih 23 koje su priznale Kosovo, da jasno kažu Srbiji da treba povući zastarjele naloge za uhićenje'', kazala je u priopćenju izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo Lunacek, prenosi Hina.

Haradinaja je u srijedu uhitila francuska granična policija kada je letom iz Prištine doputovao u zračnu luku u Basel-Mulhouseu. Uhićen je na temelju naloga za uhićenje Srbije iz 2004. godine.

Jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UCK) bio je optužen za zločine nad civilima u oblasti Dečana 1998. godine, ali ga je Haaški sud oslobodio krivnje.

Lunacek je ocijenila da je "neprihvatljivo" da Srbija zadržava međunarodnu potjernicu iz 2004. godine i začuđena je što je Francuska postupila po tom nalogu.

''Teško je razumjeti zašto Francuska postupa po tom nalogu za uhićenje, budući da je ona priznala Kosovo dan nakon proglašenja neovisnosti i koja inače ima izvrsne odnose s Kosovom'' kazala je Lunacek.

Kopirati
Drag cursor here to close