Intelektualci

Traži se zabrana skupa podrške šestorki u Haagu i koncerta Thompsona u Mostaru

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 09:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Grad Mostar kao vlasnik stadiona pod Bijelim Brijegom ne smije dozvoliti održavanje skupa pod nazivom 'Podrška Haaškim uznicima' u organizaciji udruženja Hrvatsko srce nade zakazanog za 8. lipnja'', navodi Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca Podružnica Mostar.

Povodom najave održavanja skupa na Gradskom stadionu pod Bijelim Brijegom i pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca traži i zahtjeva od vlasti Grada Mostara da ne dozvoli održavanje toga skupa na stadionu u vlasništvu grada.

''Održavanje takvog skupa podrške presuđenim ratnim zločincima i organizatorima i osnivačima Heliodroma, Dretalja i drugih logora u kojima su mučeni i ubijani pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda, uz koncert Marka Perkovića Thompsona deklariranog fašiste vrijeđa sve poštene građane i antifašiste ne samo ovoga grada već i šire i produbljuje podjele u našem gradu'', navode mostarski, bošnjački intelektualci i dodaju kako bi održavanje takvog skupa bilo za građane ovoga grada ''nastavak događaja od 9. svibnja 1993 g. kada je od strane tih kojima je posvećen predmetni skup, taj stadion služio kao sabirno mjesto za ubijanje, mučenje i odvođenje Bošnjaka na Heliodrom i u Dretelj''.

''U slučaju da Gradske vlasti ne zabrane održavanje ovoga skupa tražimo od 'nositelja europskih vrijednosti' člana predsjedništva BiH i predsjednika HNS-a, da u skladu s tekovinama antifašizma na kojima su utemeljene te europske vrijednosti spriječi održavanje tog skupa'', navodi se u pismu Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Podružnica Mostar.

Reagirao je i mostarski Gradski odbor SDP-a, koji navodi kako se ''zagovornici europskog puta i promotori sebe kao lidera tog puta istovremeno pojavljuju kao organizatori neofašističkog orgijanja pod Bijelim Brijegom u Mostaru''.

''Taj isti stadion i grad u kojem se nalazi pamte slične skupove i njihove posljedice. Bile su bolne i krvave. I danas se sa njima susrećemo na svakom koraku u Mostaru. Ako u istom kontekstu promatramo nedavno javno i strastveno pjevanje istih pjesama i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te izjavu veleposlanika Hrvatske u BiH da ovdje još nije završen posao kako su ga završili u samoj Hrvatskoj, jasno je da sva ova dešavanja nisu samo puka slučajnost. Uz to, u isto vrijeme na veliko se ponovo otvara priča o takozvanom Groblju mira u okolini Mostara. Nama to sve neodoljivo liči na vrijeme devedesetih kad se ustoličavala tzv Herceg Bosna. Sve to rezultira ogromnim nemirom u gradu i osjećanjem straha kod velikog broja građana'', navodi mostarski SDP.

Naveli su kako traže da gradonačelnik Bešlić ''prihvaćajući Evropske norme ponašanja donese odluku kao i brojne njegove kolege iz Europe i zabrani održavanje ovog skupa pod Bijelim Brijegom''.

''U protivnom ne preostaje nam ništa drugo nego pozvati građane na kontra skup, na skup potpore pravdi, istini i antifašizmu'', navodi s eu priopćenju kojeg potpisuje Edin Zagorčić

Kopirati
Drag cursor here to close