Džaferović i Softić

Traži se trenutna obustava primjene Odluke o raspisivanju referenduma

Vijesti / Flash | 24. 08. 2016. u 16:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podnijeli Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, danas su svaki pojedinačno podnijeli Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska, Narodna skupština RS, zbog Odluke o raspisivanju referenduma br 02/1-021-894/16 od 15. srpnja 2016. godine (Službeni glasnik RS br 68/16 od 12. kolovoza 2016. godine), a koji je zakazan za 25. rujan 2016. godine.

"U svojim zahtjevima, Softić i Džaferović kao Ustavom BiH ovlašteni podnositelji zahtjeva traže da Ustavni sud BiH utvrdi da je Odluka o raspisivanju referenduma protivna članu I/2 i članu VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine, te da se kao takva stavi izvan snage. Također je zatraženo da se Narodna skupština RS obveže na poduzimanje svih aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na Odluci o raspisivanju referenduma", stoji u priopćenju.

Podnesen je i zahtjev za donošenje privremene mjere kojim se traži trenutna obustava primjene Odluke o raspisivanju referenduma do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz kabineta Softića i Džaferovića.

U izjavi za N1, Džaferović je kazao su oni ovlašteni da pokrenu ovakvu vrstu spora pred Ustavnim sudom BiH.

"Svatko pojedinačno je podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH. Ja vjerujem da će se javiti i drugi koji su ovlašteni po Ustavu da to urade, grupe zastupnika u parlamentima", kazao je Džaferović za našu televiziju.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 15. srpnja 2016. godine.

"Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtjevu", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close