Godina sto

Traži se točan broj Hrvata koji se žele vratiti u Srpsku

Vijesti / Flash | 13. 12. 2014. u 14:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na okruglom stolu o temi "Hrvati u RS, pitanje opstanka i perspektive", koji je u organizaciji Večernjeg lista BiH održan u petak u Banjoj Luci usvojeni su zaključci u kojima se, između ostalog, najavljuje izrada strategije i razrada projekta ostanka i povratka Hrvata u Republici Srpskoj.

Među zaključcima su i oni o utemeljenju posebnog odjela u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji bi se bavio Hrvatima u RS-u, rad na pomirenju, uspostavljanju boljih veza i razumijevanju s predstavnicima drugih naroda, a kao zaključak je prihvaćen i prijedlog jednog od nazočnih da se utvrdi točan broj onih koji se žele vratiti u RS, na čemu je Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe u RS-u već radilo.

Banjolučki biskup, Franjo Komarica govorio je na okruglom stolu o dramatičnom padu broja katolika u posljednjih sto godina na prostoru današnjeg entiteta RS, ali upozorio i na brojčano stanje katolika u Federaciji BiH, gdje se njihov broj prepolovio.

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović naglasio je kako je najvažnije osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH. Da su skupovi poput okruglog stola u Banjoj Luci iznimno važni smatra i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, a posebno je istaknuo ulogu Hrvata na putu BiH prema EU.

"Moramo se prestati boriti za bolju prošlost, okrenimo se budućnosti. Napravimo strategiju u kojoj ćemo osigurati bolji život ljudima koji sada žive ovdje i oni će biti najbolja pozivnica onima koji se žele vratiti", kazao je direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH, a ujedno i moderator okruglog stola, Jozo Pavković.

Kopirati
Drag cursor here to close