parlament F BiH

Traži se rezolucija protiv federalizacije i protiv oružja kod susjeda

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 10:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Damir Mašić, zastupnik SDP-a BiH, predložio je da Zastupnički dom Federalnog parlamenta donese na današnjoj izvanrednoj sjednici rezoluciju kojom će osuditi inicijative za federalizacijom države i entiteta čiji su ciljevi etnonacionalna podjela i snaženje separatističkih tendencija.

''Federalizacija je put u podjelu Bosne i Hercegovine na tri dijela, a ova rezolucija treba pokazati da takvim inicijativama nema mjesta'', obrazložio je Mašić kao predlagač.

Iz zastupničkog kluba SDA su kazali da se slažu s osnovnim porukama iz Mašićeve rezolucije te izražavaju zadovoljstvo što je predlagač uvažio i neke prijedloge iz ovog kluba za popravku teksta.

Zastupnik SDA Muhamed Ibrahimović, pozivajući se na Aneks 1 Daytonskog sporazuma, smatra da u rezoluciju treba unijeti i stav o potrebnom balansu u naoružanju kako u BiH tako i sa susjedima.

''Prema podacima, BiH ima oko 16.000 tona neperspektivnog naoružanja koje se neprestano uništava, a susjedi se uporno moderniziraju, nabavljaju nova naoružanja, što narušava balans na koji su se obvezale potpisnice Daytonskog sporazuma'', rekao je Ibrahimović

Zastupnik Boro Krišto iz HDZ-a 1990 smatra da je Mašićeva rezolucija preuranjena i da nije plod konsenzusa političkih subjekata dva konstitutivna naroda, bošnjačkog i hrvatskog, kao ni stranaka u Federalnom parlamentu.

''Rezolucija je preuranjena i njezino donošenje bi doprinijelo snaženju političkih tenzija'', rekao je Krišto najavljujući da stranka čiji je on član neće podržati rezoluciju.

Kopirati
Drag cursor here to close