Krizni stožer

Traži se proglašenje stanja prirodne nesreće u HNŽ-u

Epidemiološka situacija u HNŽ-u se usložnjava, broj oboljelih je u porastu, a evidentno je kršenje i nepoštivanje mjera i preporuka koje je propisao Krizni stožer...
Vijesti / Flash | 11. 09. 2020. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HNŽ / Traži se proglašenje stanja prirodne nesreće u HNŽ-u

Na svojoj današnjoj sjednici Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zatražio je proglašenje stanja prirodne i druge nesreće zbog pogoršanja epidemiološke situacije širenjem bolesti covid-19.

Epidemiološka situacija u HNŽ-u se usložnjava, broj oboljelih je u porastu, a evidentno je kršenje i nepoštivanje mjera i preporuka koje je propisao Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, navodi se u priopćenju.

Stoga je Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a zadužen da pripremi sveobuhvatnu informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na osnovu koje će biti zatraženo proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a navode da će taj prijedlog zatim dostaviti Županijskom stožeru civilne zaštite, koji je, sukladno Zakonu o zaštiti ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, ovlašten Vladi HNŽ-a podnijeti prijedlog za proglašavanje prirodne i druge nesreće na području Županije.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a naglašava da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, gradova, županija i Federacije, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba, a nepoduzimanje mjera propisanih Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kažnjivo je sukladno navedenom zakonu.

Kopirati
Drag cursor here to close