Centar za humanu politiku

Traži se istraga protiv predstavnika vlasti koji podmićuju novinare

Vijesti / Flash | 21. 06. 2012. u 08:58 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za podmićivanje medija Vlada Republike Srpske i načelnici općina u ovom entitetu potrošit će ove godine više od 10 milijuna KM iz proračuna i javnih poduzeća, tvrdi se u priopćenju iz Centra za humanu politiku.

Kako se nadalje navodi, gotovo svi značajniji mediji u RS-u su podmićeni, a jedini kriterij za dodjelu proračunskog novca je da mediji, umjesto služenja javnosti, budu u službi kriminalnih, antidemokratskih i drugih nenarodnih interesa vladajućih struktura na entitetskom i lokalnom nivou.

"Na ovaj način vladajuće strukture kontinuirano ograničavaju i ugrožavaju slobodu medija, koje je bilo više, nego danas, u jednopartijskom delegatskom ssustavu osamdesetih godina prošlog stoljeća", rečeno je u priopćenju koje potpisuje predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović.

Banjalučko specijalno tužiteljstvo obavijestilo je Centar za humanu politiku da neće provoditi istragu protiv prijavljenih predsjednika i drugih članova Vlade RS-a za podmićivanje i ugrožavanje slobode medija zbog nedostatka dokaza.

U pritužbi, upućenoj ovom tužiteljstvu, Centar za humanu politiku ponovo je zatražio od tužiteljstva da provede istragu, jer su u prijavi identificirani izvršitelji nastala posljedica ugrožavanja jedne od temeljnih društvenih vrijednosti, da samo prikupi dokaze i da to ne traži od nevladine organizacije te da ovom istragom opravda atribut specijalnog tužiteljstva kao i očekivanja građana.

Od ovog tužiteljstva, također je zatraženo da istraži i odgovornost većine načelnika općina koji vrše podmićivanje medija u dugogodišnjem kontinuitetu, a kao primjer naveden je načelnik Općine Doboj, koji je u budžetu za ovu godinu osigurao za podmićivanje medija 250.000 KM ili gotovo jedan posto godišnjeg proračuna ove općine.

Centar za humanu politiku zatražio je i od parlamenata da zakonski zabrani ovakav način financiranja medija, od agencije za borbu protiv korupcije, revizorskih institucija, ombdusmena i drugih zatražio je da ovakvo financiranje medija ocijene koruptivnim, a od predstavnika EU zatraženo je da domaćim vlastodržcima otvoreno kažu da su skrenuli s europskog puta.

Iz Centra za humanu politiku zatražili su i od novinara i njihovih udruženja da otkažu poslušnost korumpiranim vlasnicima medija te od predstavnika civilnog društva da se pobune protiv sustava koji sve više ima obilježja partokratije, krimokratije i neofeudalizma.

Kopirati
Drag cursor here to close