Pokretanje istrage?

Traži se istraga protiv Nikolića i Vučića zbog ratnih zločina

Vijesti / Flash | 01. 02. 2014. u 17:49 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omer Isović, bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine iz Tuzle, uputio je zahtjev Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine za pokretanje istrage protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, u kojem traži da se ispita njihova uloga tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

Kako prenosi Oslobođenje, Isović je u dopisu Tužiteljstvu zatražio da se preispitaju svi relevantni podaci, svjedoci, činjenice i videomaterijali, kao i napisi u pojedinim medijima koji Vučića i Nikolića dovode u izravnu vezu s poticanjem na ratne zločine i progone muslimanskog stanovništva u BiH u navedenom razdoblju.

Tužiteljstvu je proslijedio i video na kojem se vidi sadašnji predsjednik Srbije kako dobija orden četničkog vojvode na Romaniji, blizu opkoljenog Sarajeva, ali i video na kojem se vidi kako Šešelj i Nikolić obilaze srpske položaje oko Sarajeva.







''Treći video prikazuje Vučića koji govori, citiram: 'Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana'. To je bio njegov odgovor NATO-trupama koje su bombardovale Srbiju, iako muslimani s tim nisu imali nikakve veze. Ovdje se očito radi o mržnji prema muslimanima. Pitam se koliko je zločina izvršeno nakon ove njegove izjave, jer je ovo ujedno i podstrekavanje na zločin i širenje mržnje prema drugom narodu'', stoji u Isovićevom dopisu.

Navodi i kako se na većini snimaka "jasno vide Vučić i Nikolić koji, kao tadašnji dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS) obilaze i položaje svojih jedinica, koje su kao paravojne formacije ubijale nesrpsko stanovništvo u BiH".

''Predsjedniku SRS-a Vojislavu Šešelju već se sudi u Haagu za ratne zločine koje su počinile paravojne jedinice pod njegovom izravnom kontrolom. Vučić i Nikolić su u to vrijeme sa Šešeljem bili najistaknutiji aktivisti SRS-a“, dodao je Isović, koji je tri puta ranjavani ratni vojni invalid, bivši predsjednik Organizacije RVI-ja Tuzla, te predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje boračke stranke koja će nositi naziv Boračko-patriotska unija.

Pojedini mediji u regiji nagađaju kako je ovaj potez odgovor srbijanskog tužiteljstva da izda potjernicu za Naserom Oriće, ratnim zapovjednikom obrane Srebrenice.

Kopirati
Drag cursor here to close