Ministarstvo

Traži se inspekcijski nadzor u školi gdje radi osuđeni pedofil

''Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi s povratkom pravomoćno osuđe osobe na nastavu u Osnovnoj školi Grbavica 1.''
Vijesti / Flash | 19. 12. 2022. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zatražilo je hitan inspekcijski nadzor u Osnovnoj školi Grbavica 1 zbog toga što se u nju vratio nastavnik koji je pravomoćno osuđen za pedofiliju.

Iz Ministarstva su pojasnili da je nadzor zatražen kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa slučajem u ovoj sarajevskoj školi, prenosi N1.

''Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi s povratkom pravomoćno osuđe osobe na nastavu u Osnovnoj školi Grbavica 1. Po okončanju inspekcijskog nadzora koji je apsolutni prioritet imat ćemo više informacija za javnost'', kratko su naveli iz Ministarstva.

Hitni postupak

Podsjetimo da se ranije o ovom slučaju oglasila i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović koja je najavila razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sustavu.

''Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na razini kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sustava kojima se kreira kaznena politike'', rekla je Hota-Muminović.

Kada je riječ o Kantonalnom zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju moglo bi se reći da članovi 7, 8 i 10 pojašnjavaju konkretno šta je trebalo biti urađeno u slučaju nastavnika iz OŠ ''Grbavica 1''. Ti članovi glase:

(7) U slučaju kada je protiv osobe iz stava (3) ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obvezna je donijeti odluku o suspenziji tih osoba iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.

(8) Licima iz stava (7) ovog člana kojima je izrečena pravomoćna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela iz stava (7) ovog člana, osnovna škola obvezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo.

(10) Ministarstvo vodi registar osoba iz st. (7) i (8) ovog člana.

Godina dana zatvora

Podsjetimo, slučaj povratka nastavnika tjelesnog odgoja Samira Alihodžića, osuđenog pedofila, na radno mjesto u OŠ ''Grbavica 1'' podigao je javnost na noge.

Alihodžić je osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji.

Prvostupanjski je proglašen krivim 2018. godine nakon što je dvije godine ranije optužen da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom. Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden. U to vrijeme on je bio nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u OŠ ''Grbavica 1'' i trener Odbojkaškog kluba ORT.

Međutim, nakon prvostupanjske presude, Tužiteljstvo KS mu nije izreklo nikakve mjere zabrane što znači da je nesmetano mogao raditi kao nastavnik dok je čekao pravomoćnu presudu. Ipak ni pravomoćna presuda iz studenog prošle godine nije mnogo promijenila jer je Alihodžić tu svoju kaznu od godinu zatvora i godinu mjera zabrane da radi kao nastavnik, mogao platiti i ostati na slobodi te se samim time i vratiti na posao jer ga u tome zakon nije spriječio.

To je sve izazvalo revolt i strah roditelja čija djeca pohađaju OŠ ''Grbavica 1'' zato što mu je sud izdao rješenje o nevođenju krivičnog postupka pa samim time bez ikakvih prepreka može obavljati svoj raniji posao. Sve više strahuju svoju djecu pustiti na nastavu, a zbog straha, nekoliko učenica VI razreda ove škole 16. studenog nisu prisustvovale satu fizičkog vaspitanja, potvrdio je za N1 predsjednik Vijeća roditelja ove škole Dalibor Tanić.

Iz škole su izjavili da nemaju saznanja da je nastavnik osuđen, a s druge strane, iz Vijeća roditelja KS su naveli da će podržati stav roditelja i uraditi sve da se taj problem adekvatno riješi.

Kopirati
Drag cursor here to close