HSPF

Travnik bi mogao postati primjer pozitivne društvene evolucije

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 10:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Unatoč razlikama koje postoje u političkim shvaćanjima samog uređenja, smatramo kako su nacionalne, vjerske, kulturološke i svake druge različitosti bogatstvo, ukoliko su na institucionalan način sinkronizirane, ujednačene te dovedene u međusobnu koegzistenciju'', naveo je Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) u priopćenju u kojem ističe kako podržava inicijativu i peticiju Foruma Hrvata iz Travnika, o preustroju općine u grad.

Kako je priopćeno iz ove udruge, HSPF smatra inicijativu pohvalnom i potrebnom jer raspravu o Travniku u javnom diskursu podiže na znatno višu razinu.

''Držimo kako je potrebno o sličnim političkim pitanjima od egzistencijalne važnosti u Gradu Mostaru i Travniku razgovarati zajednički, a ne razdvajati ih po različitosti primjene tipologije ili kojekakve metode kod teoretiziranja o dubokim razlikama – procijepima koji se javljaju u tim lokalnim zajednicama. Zar ćemo olako dozvoliti prelazak preko pitanja Travnika, uzimajući budućnost generacijama ispred nas'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je demografska slika na području općine Travnik znatno izmijenjena tijekom rata, u kojem je poginulo više od 600, ranjeno 1.200 te prognano i raseljeno 20.000 travničkih Hrvata.

''Pozivamo sve izabrane dužnosnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti (na svim razinama) u BiH, da zajedničkim radom i neprestanim traganjem za konsenzusom i dogovorom utječu na položaj Hrvata u Travniku. Također apeliramo na uključivanje šire javnosti u izgradnji, kako države Bosne i Hercegovine, tako i grada Travnika po mjeri svih naroda i građana kao elementarne pretpostavke pokretanja i ubrzanja razvojnih procesa s ciljem poboljšanja kvalitete života svih stanovnika'', stoji u priopćenju Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

Istaknuto je, također, kako bi promjenom statusa općina Travnik mogla postati primjerom pozitivne društvene evolucije i demokratske izgradnje cijelog bosanskohercegovačkog društva.

''Sa svojom bogatom kulturno-povijesnom baštinom isprepletenom utjecajima različitih tradicija, šarolikim nacionalnim i vjerskim sastavom simbol je istinskoga suživota, međusobne suradnje i dobrosusjedskih odnosa između različitih etničkih i vjerskih zajednica u ozračju tolerancije i međusobnog poštivanja i uvažavanja. Prema tome nedopustivo je prepustiti bilo kojoj etničkoj skupini pravo za prisvajanjem i dominacijom. Ostvarenje pune ravnopravnosti između naroda i građana je prvi korak u izgradnji prosperitetnog društva i gradnje bolje budućnosti zajedničkim snagama'', navodi Hrvatski studentski politološki forum.

Kopirati
Drag cursor here to close