glavni tužitelj

Transparency traži ispitivanje odgovornosti Gorana Salihovića

Vijesti / Flash | 09. 08. 2016. u 10:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je Uredu disciplinskog tužitelja zahtjev da ispita medijske navode u vezi sa, kako je priopćeno, postupanjem glavnog tužitelja u Tužiteljstvu BiH Gorana Salihovića.

U medijima su se, navode, pojavile informacije da je glavni tužitelj Goran Salihović, posredstvom i pod pritiskom trećih osoba 'zatvorio' više istraga protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te se dodaje da o svemu postoje i službene zabilješke i transkripti koje posjeduje Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA).

TI BiH je od Ureda disciplinskog tužitelja zahtijevao da u okviru svoje nadležnosti preispita ove navode, jer mogu ukazivati na više disciplinskih prekršaja glavnog tužitelja pripisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

''Disciplinski prekršaji se odnose na povrede načela nepristranosti, ostvarivanje koristi od neprimjerenog utjecaja na odluke i postupke tužitelja, korištenje funkcije tužitelja kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, te nanošenje štete ugledu tužilačke funkcije'', ističe se u priopćenju ove nevladine organizacije.

Navodi, kako se dodaje, neprimjerenom postupanju glavnog tužitelja posebno dobivaju na važnosti i uvjerljivosti u kontekstu konstantnog nedostatka rezultata Tužiteljstva BiH u procesuiranju slučajeva korupcije, naročito onih u koje su uključeni visoki dužnosnici.

''Ured disciplinskog tužitelja je dužan da ispita sve navode, jer ukoliko se pokažu istinitim, mogu dovesti u pitanje svo dosadašnje postupanje Tužiteljstva i dodatno poljuljati ugled ove institucije – navodi TI BiH i od Ureda disciplinskog tužitelja očekuje da zbog ozbiljnosti navoda provede transparentan postupak, u kojem će informirati javnost o svim činjenicama i utvrditi pojedinačnu odgovornost svih koji su dovedeni u vezu sa ovim slučajem.

Kopirati
Drag cursor here to close