lako naoružanje

Top-šest oružja koje koriste teroristi

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 16:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država, ne samo da u svojim redovima ima borce porijeklom iz više od 80 različitih zemalja, vec´ koristi i široku kolekciju naoružanja i vojne opreme proizvedene širom svijeta.

Nije neobično vidjeti džihadiste da koriste stare sovjetske puške AK ili američke jurišne puške M-16. Sputnik je napravio listu najčešc´eg lakog naoružanja koje koriste teroristi ISIL-a

„Kalašnjikov“ puška

AK-47 je jedna od najčešc´e korištenih modela puške u svijetu, pa i na Bliskom istoku nije izuzetak. Kada je ISIL preuzeo veliki dio Sirije, teroristi su zaplijenili mnoge puške sovjetske i ruske proizvodnje koje su pripadale sirijskoj vojsci.



AK-47 je jedna od najčešc´e korištenih modela puške u svijetu

M-16 puške

Posle pobjede iračke policije i sirijskih pobunjenika, ISIL je došao u posjed oružja američke proizvodnje. Osim toga, neki od sirijskih pobunjenika, prethodno podržani i obučeni od strane američke vojske, pridružili su se redovima terorista, dok su drugi otišli iz Sirije ostavljajuc´i svoje oružje na bojnom polju za ISIL.



M-16 puška američke proizvodnje

„Heckler i Koh MP5“

Devetomilimetarska automatska puška njemačkog dizajna je među najčešc´e korištenim strojnicama u svijetu. Koristec´i razne ilegalne putove, veliki broj „MP5“ strojnica završio je u Siriji i Iraku, gdje su postale popularne među oružjem koje koristi ISIL.



„Heckler i Koh MP5” - veliki broj MP5 strojnica završio je u Siriji i Iraku

FN FAL

Poluautomatsku pušku proizvodi belgijski proizvođač FN. Koristili su je mnoge zemlje članice NATO-a tijekom Hladnog rata, sa izuzetkom Sjedinjenih Američkih Država, do te mjere da je puška dobila nadimak „desna ruka slobodnog svijeta“.



FN FAL - oružje koje su koristile gotovo sve zemlje članice NATO-a

RPK puškomitraljez

Sovjetski laki mitraljez dizajnirao je nitko drugi nego Mihail Kalašnjikov kasnih pedesetih, a to je gotovo savršeno oružje koje ISIL koristi. Mitraljez se naširoko koristi na ratištima širom Bliskog istoka.

RPK Puškomitraljez-sovjetski laki mitraljez, dizajnirao je je Mihail Kalašnjikov

„Dragunov“ snajperska puška

Poluautomatska „Dragunov“ snajperska puška je još jedno sovjetsko oružje popularno među teroristima. Koristi se u više od 30 zemalja službeno, uključujuc´i i susjedni Irak i Iran.

„Dragunov” snajperska puška sovjetsko oružje popularno među teroristima

Kopirati
Drag cursor here to close