Neka zadnji ugasi svjetlo

Tomislavgrad ostao bez SDP-a

Vijesti / Flash | 21. 07. 2017. u 06:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedini SDP-ov zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije Jozo Sliško, napisao je pismo stranačkom šefu Nerminu Nikšiću u kome ga obavještava da se neće žaliti na nedavnu odluku kojom je isključen iz Glavnog odbora SDP-a i, što je neuobičajeno, da će vratiti skupštinski mandat SDP-a čim pronađe nekog tko će SDP bolje zastupati u Skupštini ove županije.

"Nakon odluke Glavnoga odbora o izbacivanju mene iz članstva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine odlučio sam da se neću žaliti Statutarnom odboru i odluka Glavnog odbora o isključenju za mene je konačna. Nakon dvanaestogodišnjeg članstva i političkog djelovanja u SDP-u Vi ste bez razgovora sa mnom i s članovima Općinskog odbora Tomislavgrad donijeli ovakvu neargumentiranu odluku. Kakvi su to unutarstranački odnosi ako istovremeno, dok se provodi ovakva neargumentirana odluka, predsjednik i potpredsjednik SDP-a BiH te predsjednik Glavnog odbora SDP-a stranke na teritoriju naše ?Županije pregovaraju s našim političkim protivnicima o kadrovskim rješenjima u SDP-u naše Županije. Žao mi je što se nije našlo demokratske i stranačke kolegijalnosti da se razgovara sa mnom o onomu što ste smatrali protiv interesa SDP-a", napisao je Sliško u pismu adresiranom na čelnika SDP-a Nermina Nikšića.

U nastavku pisma Sliško upozorava svoje sada već bivše stranačke šefove da "ovakvim odlukama "od čibuka" u SDP-u Bosne i Hercegovine možete samo izgubiti integritet i ugled stranke, ali je ja kao i takve prihvaćam".

Sliško napominje da su se s njim solidarizirali svi hrvatski članovi SDP-a u Tomislavgradu te su odlučili napustiti članstvo u stranci.

"Ovakvim postupkom SDP-a sam povrijeđen i razočaran kao čovjek i kao jedini izabrani Hrvat iz SDP-a koji je na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini zadobio povjerenje građana i ušao u skupštinu Hercegbosanske županije. Odlučio sam svoj mandat zastupnika, koji sam i prije dvanaest godina donio u SDP, u Skupštini Herceg-bosanske županije dati na raspolaganje Glavnom odboru SDP-a. Vi odlučite kome ćete dati povjerenje i tko će bolje i kvalitetnije od mene provoditi politiku SDP-a u Hercegbosanskoj županiji“, stoji na kraju pisma ?Joze Sliška.

Podsjećamo, sukob Joze Sliška za sarajevskom centralom SDP-a datira od prije nekoliko mjeseci, a cijeli slučaj je vezan za dobro poznatu političku trakavicu i smjenu bivšeg premijera Vlade SBŽ Draška Dalića.

Zastupnik SDP-a BiH Jozo Sliško je, prilikom glasanja o povjerenju Drašku Daliću, digao ruku za njegovu smjenu, te se tako svrstao uz blok HDZ-SNSD-SDA, pri čemu je njegov glas, čini se, bio presudan.

Nakon spornog glasanja Joze Sliška, koji je ujedno i član Glavnog odbora SDP-a BiH, vrh SDP je odlučio isključiti Sliška iz svih stranačkih tijela vlasti, ostavljajući mu mogućnost da se žali kako bi se mirno izgladio spor.

No, uvrijeđeni Sliško napisao je u pismu predsjedniku Nikšiću da se neće žaliti na odluku o isključenju i da će, suprotno rasprostranjenoj političkoj praksi, vratiti skupštinski mandat SDP-u, koji bi inače, prema načelima Izbornog zakona, mogao zadržati bez obzira na status u stranci.

Na prošlim općim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2014. godine, Jozo Sliško izabran je kao jedini kandidat SDP-a BiH u Skupštinu HBŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close