Grobnica

Tomislavgrad: Pronađeni posmrtni ostaci više osoba

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije.
Vijesti / Flash | 26. 02. 2021. u 19:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Aktivnosti na identifikaciji posmrtnih ostataka

U krugu Gradskog groblja Karaula u Tomislavgradu, po nalogu Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, započeo je pregled posmrtnih ostataka radi izuzimanja DNK uzoraka, a s ciljem identifikacije posmrtnih ostataka.

Prilikom pregleda i obrade, do sada su pronađeni posmrtni ostaci ljudskog porijekla više osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata, a točan identitet će biti utvrđen DNK analizom.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije.

Uz istražitelja Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu se nalaze i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski službenici MUP-a Kantona 10.

Identifikacije i pregledi posmrtnih ostataka koji su pronađeni, važni su koraci u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, te smanjenu broja nestalih osoba za kojima se traga.

Predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine sudjeluju u procesima ekshumacija, traženja nestalih i identifikacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close