Uhićen

Tolušić izvlačio EU novac kroz poticaje, tuđi vinograd prikazao kao svoju oranicu

U dva odvojena slučaja izvlačenja EU novca, sumnja se, Tolušić si je pokušao nelegalno pribaviti više od 4 milijuna kuna, a od toga mu je isplaćeno najmanje približno dva milijuna kuna.
Vijesti / Flash | 07. 07. 2022. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je rano jutros pokucala na vrata obiteljske kuće bivšeg Plenkovićevog potpredsjednika vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici. Tolušić je uhićen po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog sumnje da je nelegalno izvlačio EU novac kroz poticaje za svoju vinariju.

Pretraga vinarije

Kako doznaje Index, radi se o najmanje dva krimena koji se tiču ozbiljnog kriminala s EU novcem. U prvom slučaju se sumnja da je postojeći tuđi vinograd lažno prikazao kao svoju oranicu da bi dobio 2 i pol milijuna kuna, a u drugom da je lažirao da posjeduje pola od 4.5 milijuna kuna, kako bi drugu polovicu dobio bespovratno iz EU.

U dva odvojena slučaja izvlačenja EU novca, sumnja se, Tolušić si je pokušao nelegalno pribaviti više od 4 milijuna kuna, a od toga mu je isplaćeno najmanje približno dva milijuna kuna. Uz Tolušića je uhićen i državni službenik iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi koji je, sumnja se, pomagao Tolušiću.

Obavljena je pretraga Tolušićeve kuće. Nakon toga su Tolušića policajci i istražitelji odveli u vinariju koja je predmet istrage. Nakon pretrage vinarije, Tolušić je doveden u Zagreb. Prije njega u Zagreb je doveden i uhićeni službenik Agencije.

Tolušić nije mogao dokazati odakle mu novac koji je sam uložio u vinariju

Telegram doznaje nove detalje optužbi koje europsko tužiteljstvo stavlja na teret Tomislavu Tolušiću. Radi se o projektu za koji je novac tražio iz tzv. vinske omotnice 2020. godine.

Telegram piše da je projekt bio ukupno vrijedan 4,7 milijuna kuna, a financiranje je bilo predviđeno u omjeru 50-50. To znači da je Tolušić trebao osigurati 50 posto sredstava, a iz EU fonda bi bespovratno dobio ostalih 50 posto.

Tolušić je na taj natječaj poslao dokumentaciju iz koje je proizlazilo da može sam, legalnim sredstvima, osigurati financiranje i to putem kredita. Kasnije je pak pokušao prikazati da će novac osigurati pozajmicama, da bi se na kraju ispostavilo da je riječ o sredstvima čije porijeklo uopće nije mogao dokazati.

Kopirati
Drag cursor here to close