Tužiteljstvo BiH odgovorilo na koga je mislilo

Tko to šalje javnosti negativne poruke o radu pravosuđa?

“U Tužiteljstvu BiH smo otvoreni za suradnju s medijima i mnoge istraživačke članke i tekstove koristimo za potrebe predmeta na kojim radimo”, dodaje se u odgovoru iz te pravosudne institucije.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2019. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priopćenje se svakako ne odnosi na profesionalan i neovisan istraživački rad medija i novinara, već na osobe koje pokušavaju iskorištavati medije i cijelu situaciju, za ostvarivanje različitih vaninstitucionalnih i nezakonitih ciljeva i interesa”, stoji u odgovoru na novinarski upit o tome tko su “osobe koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa”, koji je BHRT uputio Tužiteljstvu BiH.

Zanimalo ih je da li se formulacija iz jučerašnjeg priopćenja Tužiteljstva odnosi na medije, nevladine organizacije, građane, struku? Tko će biti obuhvaćen predmetom i šta znače “negativne poruke” o radu pravosuđa? Misli li se na neistine, netočne, neprovjerene i nepotvrđene informacije ili samo na konstatacije ili informacije koje se nekome ne dopadaju?

“U Tužiteljstvu BiH smo otvoreni za suradnju s medijima i mnoge istraživačke članke i tekstove koristimo za potrebe predmeta na kojim radimo”, dodaje se u odgovoru iz te pravosudne institucije.

Podsjećamo, u jučerašnjem priopćenju Tuiteljstva BiH, u kome je navedeno da je službeno pokrenuta istraga protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića u “Aferi potkivanje”, stoji i pasus koji se odnosi na izvještavanje medija.

“Također priopćavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužiteljstvo BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovni rad pravosuđa, da je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet gdje će se s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sustava”, stoji u jučerašnjem priopćenju Tužiteljstva BiH. 

Navedeni dio priopćenja izazvao je burne reakcije javnosti, između ostalih Veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ali i Udruženja BH novinari koje je Tužiteljstvo podsjetilo kako je dužno poštovati slobodu medija i prava novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close