Aktivno 1.158 putovnica

Tko sve putuje s bh. diplomatskim putovnicama

Vijesti / Flash | 24. 09. 2016. u 14:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovom trenutku čak 1.158 bh. dužnosnika ima aktivne diplomatske putovnice, a samo u kolovozu ovaj privilegirani dokument dobilo je njih 36. Ukupno, Bosna i Hercegovina je dosad otiskala i izdala 2.973 diplomatska putovnica, no mnogi od njih više nisu aktivni.

"Nezavisne" su ove podatke dobile sa službene web-stranice IDDEEA, a ne iz Sektora za međunarodno-pravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, iz kojeg su nakon gotovo dva tjedna čekanja izbjegli direktan odgovor na ovo pitanje. Naime, na upit koliko bh. dužnosnika u ovom trenutku koristi ovu privilegiju, iz MVP-a su tek odgovorili "da se u sjedištu vodi evidencija izdanih isprava za osobe koje na to imaju pravo".

"Također, evidencije je dostupna i u IDDEEA, s obzirom na to da se proces tiskanja obavlja u Agenciji", naveli su iz MVP-a.

Inače, širok je spektar dužnosnika - nositelja diplomatske putovnice, koji samim tim imaju pravo i na određene privilegije koje sobom nosi svakodnevni život. Nositelj ove putovnice nema obvezu da vadi vizu za neku zemlju, ukoliko BiH s njom ima potpisan sporazum o ukidanju viza na diplomatske putovnice. Uobičajena je praksa u svijetu da na graničnim prijelazima imaju pravo prvenstva. Prema navodima iz MVP-a, sve je određeno Pravilnikom objavljenim u "Službenom glasniku BiH" br. 95/2014, od 9. prosinca 2014. godine. S tim u vezi postoje liste A i B za nositelje ovih putovnica. Na A listi su: članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, članovi kolegija te svi zastupnici i izaslanici Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici Ustavnog i Suda BiH (kao i suci Ustavnog suda), glavni državni tužitelj, potom direktori OSA, DEI, IDDEEA, Granične policije, Službe za poslove sa strancima, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, te predsjednici i potpredsjednici FBiH i RS, kao i entitetski premijeri. B listu čine funkcioneri nižeg ranga, ali i neki službenici, poput šefa Protokola ili šefa Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH. Na ovoj listi su i: šefovi kabineta, generalni tajnik, ali i savjetnici članova Predsjedništva BiH, ombudsmani za zaštitu ljudskih prava BiH, ministri u entitetskim vladama, predsjedavajući i dopredsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, predsjednik i potpredsjednici Narodne skupštine RS, kao i predsjedavajući i potpredsjedavajući Vijeća naroda RS.

Na B listi su, također, i po dva člana Međureligijskog vijeća BiH iz svih vjerskih konfesija. Iz MVP-a navode da se rokovi vraćanja putovnica poštuju.

"Nositelj diplomatske putovnice, kome prestane svojstvo na osnovu kojeg je stekao pravo na tu putovnicu, dužan je u roku od 15 dana od dana prestanka svojstva vratiti putovnicu. Nije poznato da je bilo slučajeva zloupotrebe", kažu iz Ministarstva.

Najsporniji dio priče o diplomatskim putovnicama odnosi se na bivše dužnosnike koji imaju pravo na ovu privilegiju. Logično i shvatljivo je da su među njima bivši članovi Predsjedništva, bivši državni premijeri i bivši ministri vanjskih poslova. No, pravo na diplomatske putovnice imaju i bivši veleposlanici i generalni konzuli, "koji su na radu u MVP-u proveli najmanje 10 godina, od čega najmanje pet na poslovima veleposlanika ili generalnog konzula, pod uslovom da nisu zaposleni u privatnom serktoru".

Tuzlanski profesor Mirza Kušljugić, inače bivši diplomat koji je BiH predstavljao kao veleposlanik u Misiji pri UN-u u New Yorku, smatra da ovu privilegiju ne bi trebalo imati nitko tko više nije u službi.

"Ne vidim razloga za to. Vize? One ne trebaju u Schengenu, a za SAD ih trebaju svi. Dakle, diplomatske putovnice treba izdavati ljudima koji imaju tu vrstu akreditacije da predstavljaju BiH u međunarodnim odnosima i nikome više", ističe Kušljugić.

Prema Pravilniku, pravo na diplomatske putovnice imaju zaposleni u sjedištu MVP-a koji imaju diplomatski status, članovi državne delegacije BiH, diplomatski kurir, diplomatsko, konzularno i vojno-diplomatsko osoblje BiH, kao i njihovi bračni partneri i djeca ukoliko nisu starija od 27 godina, ako žive u zajedničkog domaćinstvu te ako nisu zasnovala bračnu zajednicu i radni odnos.

Kopirati
Drag cursor here to close