Predsjedništvo

Tko sve puca na Bakirovo mjesto?

Vijesti / Flash | 12. 04. 2017. u 07:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je do općih izbora ostalo godinu i pol, u bosanskohercegovačkim političkim krugovima već se nagađa o imenima kandidata za najviše dužnosti, piše sarajevsko Oslobođenje navodeći kako bi posebno neizvjesna utrka mogla biti za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naime, prošlog je tjedna Glavni odbor Stranke za BiH potvrdio kandidaturu Amera Jerlagića za to mjesto, a kandidaturu je najavio i lider SBB-a Fahrudin Radončić. Tko će biti kandidat SDA za ovu poziciju još nije potvrđeno. Neslužbeno se spominje predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

500 dana prije izbora

Dopredsjednik stranke Šefik Džaferović kazao je ranije za Oslobođenje kako će SDA kao najjača bh. politička stranka imati svog kandidata.

''Tko će to biti, u ovom trenutku nije poznato, jer postupak kandidiranja kroz organe stranke nije proveden. To ćemo raditi kada za to dođe vrijeme'', rekao je Džaferović.

Jerlagić je pak za Oslobođenje rekao kako je razlog što je Stranka za BiH potvrdila njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda ''jedno opće stanje u društvu''.

''Evo, ovi koji vladaju kažu da je status quo do listopada 2018. godine, da nemaju apsolutno nikakvo rješenje. Oni sami za sebe kažu da su partneri iz nužde, ja ih citiram, prema tome smatrali smo da građani već danas, 500 dana prije izbora, treba znati što su alternative vladajućim politikama - ove koje nas vraćaju u '90-te godine. Smatramo da ovo nije rano, da trebamo doći do svih građana BiH i da praktično na vrijeme znaju tko je alternativa'', kazao je Jerlagić.

Nikakva ljevica i autogolovi

Oslobođenje podsjeća kako je na Općim izborima održanim 2014. najviše kandidata bilo za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH - ukupno deset - šest stranačkih i četiri neovisna. Upitan koliko takvo ''cijepanje'' može pomoći vladajućoj SDA, Jerlagić odgovara ''da je prije svega SDA u ovom mandatu sama sebe urušila''.

''Sve što se događa oko SDA, oko njezinog lidera, člana Predsjedništva BiH, puno je autogolova... Tako da oni svima nama daju samo na neki način dodatnu energiju, da ta smjena i alternativa moraju doći. Alternativa nisu ni stranke lijevo orijentirane. Imale su priliku da nešto naprave. Nažalost, pravile su samo sebi i za svoj džep, tako da nije to istinska ljevica. Prošlogodišnji izbori s velikim brojem pobjeda neovisnih kandidata za načelnike općina su pokazali da su građani uvidjeli da od ove retorike, od ovakve isprane priče i guranja BiH svakim danom dva koraka nazad, a jedan naprijed kroz tobože neke reformske podsjetnike, nema ništa. Mislim da su to građani prepoznali i da zaista moramo tražiti alternativu u neokaljanim ljudima, koji su obrazovani, a ne koji su kupili diplome i da je to put i način bježanja iz ove teške krize koju živi BiH'', kaže Jerlagić.

O eventualnim kandidatima SDP-a za predstojeće izbore za Predsjedništvo BiH, prema riječima potpredsjednika SDP-a Mire Lazovića, na Predsjedništvu stranke nije bilo razgovora.

'''Dakle,hoće li to biti kandidat SDP-a ili možda zajednički kandidat građanskog bloka, ostaje da se vidi. Mislim i da je malo rano da se, godinu i pol pred izbore, izbacuju imena kandidata, jer obično se dogodi da oni koji prvi budu nominirani kao kandidati u konačnici 'otpadnu''', kaže Lazović.

SDP će ''loviti'' bošnjačku fotelju

Smatra da u mnoštvu kandidata ''SDA ima prednost, jer će se glasovi za bošnjačke kandidate raspršiti između ostalih, koji se kandidiraju za to mjesto''.

''A kandidat SDA, kao još jake stranke, skupit će u takvoj situaciji očito i najviše glasova. Hoće li to biti dovoljno za pobjedu, ostaje da se vidi. Zbog toga smatram da će morati, ukoliko se želi pobijediti kandidat SDA, građanski blok i možda još neke druge stranke sjesti i favorizirati onog kandidata bošnjačke nacionalnosti za kojeg se smatra da može pobijediti kandidata SDA. U svakom slučaju, do sada su se kandidirali predsjednik SBiH Amer Jerlagić, a gospodin Fahrudin Radončić (SBB) je najavio kandidaturu. Iz medija se može spoznati i da će blok neovisnih načelnika imati svog bošnjačkog kandidata za člana Predsjedništva. Tako da će biti dosta interesantno. Ali, apeliram da građanski blok sjedne i da dogovori zajedničkog kandidata, naglašava Lazović.

Da bi i neovisni načelnici i gradonačelnici mogli imati svog kandidata na predstojećim izborima, nagovijestio je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović gostujući u emisiji Pošteno na FTV-u.

''Moj favorit za člana Predsjedništva ispred bošnjačkog naroda će biti gospodin Šepić (Senad, op. a)'', kazao je Kasumović.

Kopirati
Drag cursor here to close