VIDEO | Zabrana ulaska

Tko sve ne može u BiH?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je od Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima da hitno dostave popis osoba pod zabranom.
Vijesti / Flash | 01. 04. 2022. u 08:56 Bljesak.info
Kome je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrana ulaska pojedinim osobama iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu izazvala je nova politička previranja i stvorila dodatnu atmosferu nepovjerenja među institucijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je od Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima da hitno dostave popis osoba pod zabranom. Prethodnog dana saznali smo da je riječ o oko 300 osoba iz više država, piše BHRT

Nisu samo Srbi 

Prijetnja javnom redu i miru i poretku Bosne i Hercegovine. To su razlozi zbog kojih su nadležna tijela donijela odluku da zabrane ulazak u zemlju profesoru Milošu Koviću, umirovljenom policijskom generalu Bratislavu Dikiću i advokatu Goranu Petronijeviću.

Sva trojica su državljani Srbije. Dužnosnici RS-a to su protumačili kao djelovanje institucija BiH protiv Srba. Nedugo za tim saznajemo da je popis nepoželjnih mnogo širi nego što se činilo.

"Najmanje je recimo državljana Srbije, ako pitate. Imamo državljana Crne Gore preko 60, državljana Albanije preko 70, Turaka preko 70. Imate više država znači apsolutno to je nadležnost Obavještajne agencije u koju mi ne ulazimo. 27 ja mislim da je državljana Srbije na tom popisu u bazi ROS-a", kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Služba, prema Ujićevim riječima, obavlja tehnički dio posla, odnosno na osnovu sigurnosnih procjena Obavještajne agencije ažurira popis i postavlja u bazu podataka.

Predsjedavajući Savjeta ministara tražio je od Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima hitnu objavu popisa osoba pod zabranom.

Dodik najglasniji 

"Kako određene zabrane ulaska izazivaju različite konotacije prema osobama kojima se zabranjuje ulazak, tako i uznemirenost i revolt na teritoriji RS, inzistiram da mi hitno dostavite evidenciju osoba kojima je zabranjen ulazak na teritoriju BiH, s jasno navedenim razlozima zabrane ulaska. Također, potrebno je dostaviti i podatke o čijim državljanima je riječ", naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Za sada nema informacija hoće li institucije od kojih je to traženo udovoljiti zahtjevu predsjedavajućeg Tegeltije. U političkim reakcijama, najzvučnija je bila od člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika. Poručio je da bi srpski pripadnici Granične policije mogli propuštati lica bez obzira na sigurnosne procjene.

"Granična policija BiH ne može i ne želi komentirati mišljenje i reakcije drugih već djeluje isključivo u sferi profesionalizma. Poslovi GP su propisani zakonom i isključivo se tako i postupa. Važno je napomenuti kako GP ne donosi i ine mijenja, već provodi zakone koje su donijela nadležna tijela", istaknula je glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Iz Granične policije nisu precizirali je li i koliko ukupno bilo slučajeva zabrane prelaska državne granice u proteklom periodu s obzirom na širi popis.

Kopirati
Drag cursor here to close