Tko ima pristup

Tko sve ima pristup osobnim podacima građana

Vijesti / Flash | 06. 09. 2017. u 07:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspekcijskom kontrolom u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) utvrđeno je da 35 banaka, mikrokreditnih organizacija i drugih privatnih firmi ima stalan pristup evidencijama Agencije o građanima.

Takvu praksu izričito zabranjuju članovi 8. i 9. Zakona o IDDEEA-i.

''Član 9. dozvoljava stalan pristup podacima građana samo nadležnim organima'', navodi direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka Petar Kovačević.

Takvu praksu u IDDEEA-i pravdaju Pravilnikom o radu Agencije, ali Kovačević kaže da je tak akt u suprotnosti sa Zakonom.

''Pravilnik je trebao propisati samo tehnička i operativna načela rada i nije smio dozvoliti odavanje ličnih podataka'', pojasnio je Kovačević.

Dodaje i da je teško govoriti o mogućem kažnjavanju IDDEEA-e zbog različitog tumačenja propisa. No, najbitnije je, kaže, da je problem uočen i da će Agencija zabraniti IDDEEA-i da na ovakav način omogućava da pravne osobe pristupaju osobnim podacima građana.

Zakon i Pravilnik Iz IDDEEA-e osporavaju navode da je prodavanje podataka nezakonito, naglašavajući da su imaju pravo odobriti stalni ili povremeni pristup podacima ovlaštenim institucijama i pravnim licima.

''Najjednostavnije rečeno, država je pravno i tehnički omogućila pravnim osobama, koja za to ispunjavaju uvjete, pristup evidencijama i da uz saglasnost nositelja podataka ostvare uvid u evidenciju i koriste je za svoje potrebe, a da za svaki uvid plate tri KM'', poručuje direktor IDDEEA-e Arif Nanić.

Nije, dodaje, njihov problem što pravni subjekti to naplaćuju od građana.

Kopirati
Drag cursor here to close