Donosimo imena

Tko se sve pokušava dokopati saborske fotelje preko dijaspore?

Vijesti / Flash | 16. 08. 2016. u 08:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U borbu za glasove Hrvata u Bosni i Hercegovini i dijaspori za rujanske prijevremene izbore za Sabor Republike Hrvatske ide 14 listi stranaka ili koalicija, od kojih realno samo dvije mogu računati na osvajanje nekog ili sva tri mandata.

Kao što je to bio slučaj i na prošlogodišnjim redovitim izborima sa Sabor RH, Hrvati u BiH moći će glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Mostaru, pa se ni ovaj put ne očekuje velika izlaznost.

Međutim, po prvi put se može očekivati prekid “monopola” koji je HDZ imao na sve mandate iz BiH i dijaspore, jer je više nego izgledno kako će im račune pomrsiti general HVO-a i HV-a Željko Glasnović.


General Željko Glasnović napravio je otklon od HDZ-a i na izbore ide samostalno (Foto: Bljesak.info)

Naime, on je na proteklim izborima na listi HDZ-a za XI. izbornu jedinci dobio uvjerljivo najviše glasova nego svi ostali kandidati, ali sada ide sa “Neovisnom listom Željko Glasnović”, koju su poduprle gotovo sve stranke s hrvatskim predznakom u BiH, osim HDZ-a BiH koji je radio listu zajedno sa HDZ-om RH, kao i pojedine braniteljske udruge.

Dakle, izbori 11. rujna u BiH biti će svojevrsna borba HDZ-a BiH s oporbenim hrvatskim strankama u našoj zemlji.

HDZ RH i BiH u ovu borbu idu s istim nositeljem liste kao za protekle izbore Božom Ljubićem, na listi je ponovno i Željko Raguž, piše Dnevni list. Na listi su još Vjekoslav Jeleč, Danijel Glunčić, Davor Čordaš, Dragan Konta, Ivanka Mađar-Šimić, Ružica Šapina, Miroslav Piplica, Ankica Gudeljević, Dario Španović, Ivanka Barić, Goran Čogelja i Miro Grabovac.


Nekadašnji predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić glavna je uzdanica HDZ-a RH i HDZ-a BiH (Foto: Bljesak.info

Iako su nagovarali Glasnovića da bude četvrti na njihovoj listi, ovaj se odlučio na svoju listu, dobivši podršku “pravaških” stranaka u BiH, HDZ 1990., Hrvatski savez HKDU-Hrast te dio Udruga iz Domovinskog rata. Listu nosi Glasnović, drugi je predsjednik “devedesetke” Ilija Cvitanović, zatim Pero Barbarić Pepi (predsjednik HKDU-Hrast), Vesna Pinjuh, (predsjednica HSP Herceg-Bosne), Ante Zovko, Mirjana Ljubas-Ljubić, prof.dr Ivan Dragičević, dr. Mladenka Perković, Spomenka Šimović i Željko Koroman (HSP BiH).

Pravo malo čudo bi se trebalo dogoditi da ove dvije liste ne uzmu sve mandate iz XI. izborne jedinice. Zagrebački gradonačelnik i rođeni Gruđanin Milan Bandić, čija Stranka rada i solidarnosti na izbore idu u koaliciji s Radomirom Čačićem, Nansi Tireli, Ljubom Jurčićem (također rođenim Gruđaninom) i drugima, za XI. izbornu jedinicu ima asa u rukavu u liku legendarnog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića. Slijede Ivana Buntić, Grgo Luburić, Ivica Džambas, Marija Antić itd.


As iz rukava stranke Milana Bandića - Miroslav Ćiro Blažević nosi listu za dijasporu (Foto: Bljesak.info) 

Iznenađenje prošlih izbora MOST ponovno ima listu za BiH i dijasporu, ali umjesto Jurice Popovića nosi ju Gordan Grgurić, slijede Robert Postaj, Zrinko Amerl, Ivana Medić, Ante Čikotić, Ivana Šunjić, Mato Petrušić.

Iako ni ovaj put za BiH i dijasporu nema liste SDP-a, tu su njihovi koalicijski partneri HNS i HSU sa listom koju nosi Jozo Tomić, a iza njega su Andrea Brekalo, Ninoslav Sušilović, Krasnodar Vasić, Jozo Radoš, Anđa Križanac itd.

Listu za XI. izbornu jedinicu ima i koalicija na čelu sa Stipom Petrinom, u kojoj je između ostalih i OraH, a nosi ju Andrej Ferdinand Novak, slijede Vjeran Prezelj, Željko Ivanišević, Dijana Sedlar, Ivan Guina, Željka Maršanić Hidanović te Mihaela Volenik.

Liste imaju i Hrvatska stranka reda (nosi ju mr. sc. Dražen Katić, tu su još Dijana Vogrinc, Mirko Paulić, Antonio Pelivan, Fahreta Ahmetović, Mato Matanović), Demokratska stranka žena (Antun Radeljak, Nevenka Ramić, Nenad Grmovšek, Borislav Jelinčić, Mira Ninić, Marija Bašić), Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske (Nada Dorić, Zdenka Oreč, Ivan Lozar, Željko Novaković, Višnja Novaković, Marko Nikić, Heiko Sudar, Tibor Trstenjak, Petra Kurolt).

Od ostalih stranaka i koalicija spomenimo još Akciju mladih (Vjekoslav Rubeša, Vlado Vrgoč, Sanja Slavić, Filip Šušnjar), te stranku Pametno (dr. sc. Jerko Markovina, dr. sc. Željko Porobija, Lana Ivičić, dr. sc. Igor Arambašić).

Kopirati
Drag cursor here to close