Što kaže policija

Tko (ne)podmeće požare u Hercegovini?

Vijesti / Flash | 26. 08. 2017. u 07:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina se danima bori s požarima. Većina njezinih stanovnika iako za to nema dokaza tvrdi kako su požari podmetnuti. U policiji kažu da su u posljednjom razdoblju samo jednu osobu osumnjičili za namjerno izazivanje požara.

''U HNŽ-u je protiv jedne osobe podnesena policijska prijava zbog izazivanja požara. Za ostale požare za koje se sumnja da su podmetnuti vode se istražne radnje'', rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Podsjećamo, policija je krajem srpnja lišila slobode osobu inicijala S. Z. (1989.) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo 'Izazivanje opće opasnosti'.

Osumnjičeni se tereti da je 24. srpnja godine oko 00:30 sati podmetnuo požar u mjestu Potoci, općina Mostar.

Za izazivanje požara u Čapljini pak tvrdilo se da su dvije osobe uhićene, međutim policija te informacije nije potvrdila. Stanovnici mostarskog naselja Pijesci također su tvrdili da je požar s kojim su se danima borili bio podmetnut.

S podmetnutim požarima su se borili i vatrogasci u Istočnoj i Zapadnoj Hercegovini. U Istočnoj Hercegovini su zbog izazivanja požara uhićene dvije osobe.

Vuletić: Neka baci opušak i planut će

Požari su u HNŽ-u bili aktivni u gotovo svim općinama, od Neuma, Čapljine, Stoca, Ravnog, Čitluka, Jablanice i Konjica.

U većini slučajeva gorjela je trava, nisko raslinje i šuma, međutim požari su opasno prijetili i stanovništvu.

''Požar nije slučajan, to sve netko namjerno radi, a tko je.. Većinom se namjerno pali. Od Neuma prema Čapljini je većinom pored puta trava i šuma i to je lako zapaliti. Neka baci opušak i planut će", rekao je za N1 zapovjednik Vatrogasne postrojbe Neum Jozo Vuletić.

Za osobe za koje se utvrdi da su izazvale požar mogu se izreći zatvorske kazne u trajanju od 2 do 12 godina zatvora.

Kazneni zakon FBiH decidno definira kaznena djela i propisane kaznene sankcije za izvršitelje podmetanja požara.

Prijavljeno 19 ''paljevina''

Radi se o kaznenim djelima "paljevina", "izazivanje šumskog požara" i "izazivanje opće opasnosti".

U razdoblju od 1. siječnja do 31. lipnja 2017. godine na području FBiH prijavljeno je 19 kaznenih djela "paljevina", od čega je devet rasvijetljeno, a protiv 13 osoba nadležnim tužiteljstvima su podneseni izvještaji o počinjenom kaznenom djelu.

U prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno je pet kaznenih djela "izazivanje šumskog požara", od čega su četiri rasvjetljenja, a protiv četiri osobe su nadležnim tužiteljstvima podneseni izvještaji o počinjenom kaznenom djelu.

Prema podacima koje je Fena dobila iz FUP-a, u prvoj polovici ove godine prijavljena su 122 kaznena djela "izazivanje opće opasnosti", od čega su 72 kaznena djela rasvijetljena, a protiv 84 osobe su nadležnim tužiteljstvima podneseni izvještaji o počinjenom kaznenom djelu.

Kopirati
Drag cursor here to close