kadar

Tko kontrolira stanje u bh. zatvorima?

Vijesti / Flash | 06. 02. 2017. u 09:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sedam zatvora u Federaciji BiH ukupni broj zaposlenih, prema nacionalnom sastavu, pokazuje da kadrovi iz reda bošnjačkog naroda gotovo u cijelosti kontroliraju stanje u ovim ustanovama, piše "Večernji list".

Pozivajući se na podatke federalnog Ministarstva pravde, iz ovog lista navode da je najdrastičniji primjer zenički zatvor, u kojem je zaposleno čak 84,38 posto Bošnjaka, Hrvata 9,89 posto, a Srba 5,73 posto.

Slično je i u Kazneno-popravnoj ustanovi PT Sarajevo, gdje je 82,52 posto kadrova bošnjačke nacionalnosti, dok je Hrvata 8,39 posto, a Srba samo 9,09 posto .

U mostarskom zatvoru zaposleno je 36,78 Bošnjaka, 58,62 posto Hrvata i tek 4,6 posto Srba.

Kada je riječ o zatvorima u Bihaću i Tuzli, postotak zaposlenih službenika iz reda bošnjačkog naroda veći je od 80 posto. Hrvata je zaposleno nešto više od 10 posto, a Srba malo više od pet posto.

U zatvorima u Busovači i Orašju većinski su zaposleni kadrovi hrvatske nacionalnosti, a zanimljivo je da je Busovača jedini zatvor u kojem nema nijednog zaposlenog Srbina.

"Može se reći da je slika nacionalne strukture zaposlenih u zatvorima slika FBiH. Već godinama se radi na način da se većinski zapošljavaju kadrovi bošnjačke nacionalnosti, posebno na rukovodeća mjesta", rekao je sugovornik "Večernjeg lista".

Kopirati
Drag cursor here to close