Ekonomist

Tko je Zoran Zaev, budući premijer Makedonije?

Vijesti / Flash | 30. 05. 2017. u 08:35 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dnevnom redu Sobranja danas je program mandatara i lidera SDSM Zorana Zaeva i prijedlog nove makedonske vlade.

Na privremenim parlamentarnim izborima, koji su u Makedoniji održani 11. prosinca prošle godine, VMRO-DPMNE je osvojila 51 mandat, SDSM 49, DUI 10, pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva mandata, prenosi Tanjug.

Tko je Zoran Zaev?

Budući premijer Makedonije po obrazovanju je ekonomista, a politikom se bavi od 2003. godine kada je prvi put izabran za poslanika. Od 2005. do kraja 2016. bio je gradonačelnik Strumice u tri mandata, a povukao se pošto je u prosincz 2016. ponovo izabran za poslanika na izvanrednim parlamentarnim izborima.

Na lidersku poziciju u SDSM, koji je prije njega vodio harizmatični Branko Crvenkovski, Zaev je došao u ljeto 2013. i tada nitko nije vjerovao da će uspjeti da konsoliduje partiju razjedinjenu brojnim izbornim porazima koje joj je u kontinuitetu nanosio politički protivnik, lider konzervativne nacionalističke VMRO-DPMNE i tadašnji premijer Nikola Gruevski.

Zaev je, kako se tvrdi u makedonskoj javnosti, postao ikona mladih Makedonaca i Albanaca koji se zalažu za život u građanskom društvu i bez međuetničkih tenzija.

Zaev se smatra "američkim čovjekom", a vrhunac njegovog političkog angažiranja je došao s objavljivanjem prisluškivanih razgovora bivšeg premijera Gruevskog.

Njegova stranka je, naime, objavila snimke tajnih službi koji su objelodanili prisluškivane razgovore više od 20.000 građana i to bez sudskog naloga što je tada, na početku 2015, u javnosti odjeknulo kao bomba.

Zaev nikada nije priznao kako je došao do tih snimaka, a vjeruje se da ih je dobio od stranih tajnih službi.

Iako nije dobio najveći broj glasova na posljednjim izvanrednim parlamentarnim izborima u prosincu 2016, Zaev je uspio da formira parlamentarnu većinu s albanskim partijama, što prethodno nije uspjelo njegovom političkom protivniku Gruevskom. Tome su prethodile višemjesečne opstrukcije VMRO-DPMNE i predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova koji je odbijao da mu dodijeli mandat.

Glavni razlog tog odbijanja je bio to što je Zaev, kako se tvrdilo, prihvatio da će implementirati tzv. "tiransku platformu" koja bi Albancima u Makedoniji trebalo da donese više prava među kojima je i da albanski bude drugi zvanični jezik u toj državi.

Makedonija se već gotovo tri godine nalazi u teškoj političkoj krizi, a izvanredni parlamentarni izbori raspisani su da bi se izašlo iz takvog stanja. Tek nakon njih, međutim, kriza je eskalirala optužbama da je Zaev ucjenjen implementacijom "tiranske platforme" da bi dobio potporu za okupljanje parlamentarne većine.

Tek nakon pritisaka međunarodne zajednice i obvezne izjave na kojoj je insistirao predsjednik Ivanov da Zaev potpiše izjavu da će za vrijeme premijerskog mandata poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Makedonije, lider SDSM je dobio mandat za sastav nove vlade.

Premijer Zaev će, kako se očekuje, imati težak zadatak da sprovede reforme na kojima insisitra međunarodna zajednica, da približi zemlju EU i NATO, što očekuje velika većina makedonskih građana. Ali najvažnije za buduću vladu biće pre svega da uspostavi vladavinu prava i jednakost u društvu za sve građane što je bilo i glavno obećanje Zaeva u izbornoj kampanji.

Prioriteti na premijerskoj funkciji će mu biti ukidanje vanjskog testiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.
Nova vlada će se, obećao je, razvijati u dva smjera - reformama i poboljšanju života građana.

Četrdesettrogodišnji mandatar uvjeren je da će kao premijer Makedoniju izvesti iz dugotrajne krize, uvesti vladavinu prava i zemlju uspješno vratiti na izgubljeni put NATO i EU integracija.

Za sebe kaže da je dobar čovek.

Rođen je 8. listopada 1974. u Strumici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta "Ćirilo i Metodije" u Skoplju 1997, gdje je bio i na postdiplmskim studijama. Oženjen je i sa suprugom Zoricom ima dvoje dece, ćerku Aleksandru i sina Duška. Govori engleski jezik.

Kopirati
Drag cursor here to close