Anketa

Tko je zadovoljan životom u Mostaru?

''Najviše ispitanika navodi da se ova tvrdnja samo djelomično odnosi na njih'', navela je Mreža Naše društvo.
Vijesti / Flash | 15. 10. 2020. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 630 ispitanih u anketi “Mišljenja, zabrinutosti i očekivanja mladih Mostara” koju je provela koalicija nevladinih udruga Naše društvo, njih 47 kaže kako je u potpunosti zadovoljeno životom u Mostaru, njih 136 da su zadovoljni.

Da se ova tvrdnja uopće ne odnosi na njih smatra 72 ljudi, da se ne odnosi na njih 101, dok je najveći broj ispitanih, njih 274, reklo kako se ova tvrdnja djelomično odnosi na njih.

''Bez obzira na to što veliki broj ispitanika navodi da namjerava provesti budućnost u Mostaru odgovori na tvrdnju 'Zadovoljan sam životom u Mostaru' su nejasni. Naime, najviše ispitanika navodi da se ova tvrdnja samo djelomično odnosi na njih'', navela je Mreža Naše društvo.

Nadalje, oko polovice ispitanika, njih 51 posto, ne namjerava napustiti BiH u sljedećih pet godina, 22% nije sigurno u tu odluku, a 25 % namjerava napustiti državu.

Od 630 ispitanih Mostaraca, s roditeljima živi njih 392, sa supružnikom/partnerom i djecom živi 179, samo živi 366 ispitanika, kao samohrani roditelj 1, a kao ''drugo'' navelo je 22 ispitanika.

Posljedično, većina ispitanika, odnosno 42 posto, navodi da se ''potpunosti odnosi" na njih ili ''odnosi na njih'' tvrdnja da namjeravaju provesti budućnost u Mostaru.

''23% mladih je na drugom kraju spektra, te namjeravaju napustiti grad. Mladi su imali priliku da obrazlože i šta je ono što ih motivira da ostanu u državi gradu. Pri tome, najčešće navedeni razlog ostanka je 'obitelj' - kojeg je u nekom obliku navelo 114 ispitanika. Nakon ovoga, kao razlozi za motivaciju slijede 'patriotizam', 'posao' i 'nada'. Djeluje da značajan broj ispitanika vjeruje u bolju budućnost u lokalnoj zajednici'', navodi se u istraživanju.

Kopirati
Drag cursor here to close