Novac i oprema

Tko je sve i koliko pomogao BiH od početka pandemije

Unatoč teškoj situaciji u cijelom svijetu, BiH je opet imala prijatelje.
Vijesti / Flash | 21. 07. 2020. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pandemiju koronavirusa proglasila 11. ožujka ove godine, a već 23. ožujka u Bosnu i Hercegovinu je počela stizati humanitarna pomoć. Unatoč teškoj situaciji u cijelom svijetu, BiH je opet imala prijatelje. Prvu pomoć dostavile su Sjedinjene Američke Države. Donacija je sadržavala sanitetsku opremu, opremu za bolnice i hitne pomoći, hranu i vodu. Tri dana poslije Kraljevina Norveška je donirala 900.000 eura.

Dva dana poslije Vlada Srbije je pomogla Republici Srpskoj šatorima, krevetima, vrećama za spavanje i drugom materijalno-tehničkom opremom. U travnju je Srbija RS-u donirala još dva kontingenta pomoći, podaci su Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Europska unija je 30. ožujka odobrila veliki paket pomoći Bosni i Hercegovini u iznosu od ukupno 80,5 milijuna eura, od čega je izdvojeno 7 milijuna eura za potrebe zdravstvenog sektora, a 73,5 milijuna eura za društveni i ekonomski oporavak.

U travnju se pomoć dodatno povećala.

Turska donira više stotina tisuća komada rukavica, maski, specijalnih maski i najmanje 2.000 testova na koronavirus. Rusija šalje tri aviona za Republiku Srpsku s pet specijalnih vozila za dezinfekciju bolnica te ispomoć od devet vozača i 15 zdravstvenih radnika.

Sjedinjene Američke Države s kolegama iz NATO-a ponovo misle na BiH 14. travnja. Tog dana su uručena medicinska i dezinfekcijska sredstva kao odgovor na zahtjev za pomoć koji su vlasti u BiH uputile NATO-u i njegovom Euroatlantskom koordinacijskom centru za odgovor na katastrofe. Slične donacije su uručene i 28. travnja, 22. svibnja i 26. lipnja.

Malezija 15. travnja šalje 10 tona medicinske opreme i dva milijuna zaštitnih maski. Slovenija je dan poslije dostavila 10 šatora za 60 osoba, 60 kreveta, 60 vreća za spavanje itd.

Tog dana u BiH stiže i mađarska pomoć u vidu 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odijela. Krajem travnja EU raspoređuje dodatnih 4,5 milijuna eura pomoći BiH za pomoć izbjeglicama i migrantima u jeku pandemije.

Prvog svibnja Kina šalje pomoć iz Šangaja. Kontingent zaštitnih maski koje su distribuirane institucijama i organizacijama kojima su najpotrebnije u tom momentu. Šestog svibnja Italija donira 200 specijalnih maski koje se koriste na sub-intenzivnim njegama u bolnicama u Federaciji BiH.

Dan poslije Azerbejdžan uplaćuje više od milijun KM na podračun Ministarstva sigurnosti BiH.

Slijedi pomoć Austrije blizu 30.000 eura, zatim Hrvatske 324.000 KM, Poljske (50.000 maski i 1.000 litara sredstva za dezinfekciju te dodatno 100.000 maski i 10.035 litara sredstva za dezinfekciju).

Katar je 19. svibnja BiH donirao sofisticiranu medicinsku opremu za intenzivnu njegu i operacione sale u vrijednosti blizu šest milijuna KM.

Putem USAID-a 20. maja SAD osigurava dodatnih miliijuna dolara za podršku BiH u borbi protiv koronavirusa.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) 27. svibnja šalju 20 tona medicinske opreme, kako je navedeno, višemilijunske vrijednosti.

U lipanj dolazi pomoć iz Kine, Švicarske, SAD-a, Japana i Švedske.

Kinezi šalju 42.000 maski, Švicarci rendgen aparat, Amerikanci putem UNICEF-a i USAID-a 500.000 dolara, Japanci lijek Avigan za 100 oboljelih od COVID-19, a Šveđani zaštitnu opremu, prenosi klix.

Kopirati
Drag cursor here to close