''Suvišni pa i neumjesni komentari''

Tko je sposobniji u spašavanju: FUCZ odgovorila ministru sigurnosti BiH

Kako su naveli, ovdje se ne radi ni o kakvom natječaju tko je bolji u ukupnom sustavu zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, jer su ''svi upućeni na izuzetno težak zadatak spašavanja ljudskih života u Republici Turskoj.
Vijesti / Flash | 08. 02. 2023. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FUCZ odgovorila ministru sigurnosti BiH 

Iz Federalne uprave civilne zaštite reagirali su na izjavu Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH koji je rekao kako je Republička uprava civilne zaštite sposobnija od Federalne.

Suvišni i neumjesni komentari

''U ovakvim prilikama suvišni su pa i neumjesni bilo kakvi komentari poput onog državnog ministra sigurnosti, kako je Republička uprava civilne zaštite sposobnija od Federalne uprave civilne zaštite, posebno ako dolaze nakon višesatnih razgovora, stalne komunikacije federalnog i državnog nivoa, kako nalaže i zakon i kako je bilo dogovoreno da krene jedinstvena pomoć prema Republici Turskoj'', kazali su u priopćenju iz FUCZ.

Kako su naveli, ovdje se ne radi ni o kakvom natječaju tko je bolji u ukupnom sustavu zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, jer su ''svi upućeni na izuzetno težak zadatak spašavanja ljudskih života u Republici Turskoj koja je pogođena nezapamćenom katastrofom – potresom a uloga Ministarstva sigurnosti kao i Federalne uprave civilne zaštite prvenstveno mora biti u cilju zaštite i spašavanja ljudskih života''.

''Radi se o tome da je, nakon što je Vlada Federacije BiH zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje specijalističkih jedinica, odnosno spasilačkih timova u Republiku Tursku, FUCZ dostavila zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH na daljnje postupanje u pogledu donošenja odluke Vijeća ministara o upućivanju spasilačkih timova iz Bosne i Hercegovine (uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko) u Republiku Tursku radi pružanja međunarodne pomoći. Čak je 07. 02. 2023. godine u Ministarstvu sigurnosti BiH održan i koordinacijski sastanak na kojem su prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske, predstavnici TIKA-e (Turska agencija za saradnju i koordinaciju) koji su obećali da će pružiti neposrednu pomoć prilikom odlaska na ovaj težak zadatak. Međutim, nakon 24-satnog čekanja na odluku Vijeća ministara BiH, koja još uvijek nije donesena, Republička uprava civilne zaštite je, mimo dogovora i propisanih zakonskih procedura, uputila svoje spasioce avionom iz Banja Luke direktno u Ankaru'', ističu.

Tko je koga preduhitrio

Ističu kako njima iz Federacije BiH, nije preostalo ništa drugo nego da sami organiziraju odlazak njihovih timova koji su već bili u pripravnosti da krenu za Republiku Tursku.

''Prema tome, zbog javnosti i istine, izražavamo neslaganje sa provedenim aktivnostima na razini Bosne i Hercegovine, ali nismo u situaciji da postavljamo pitanja tko je koga preduhitrio, nego smo jučer poslali pripadnike naših specijaliziranih jedinica kopnenim putem prema Turskoj jer je u pitanju spašavanje ljudskih života, dok je druga grupa naših spasilaca rano jutros avionom otišla za Tursku'', naveli su.

Istaknuli su kako će Federacija BiH nastavit provoditi aktivnosti na organizovanju i upućivanju pomoći područjima pogođenim potresom.

Kopirati
Drag cursor here to close