Nejasno

Tko je donio odluku da cijelo naselje stavi u izolaciju?

''To nije zatvor, ali svaki kanton i svaki stožer donosi zasebnu mjeru za pojedina mjesta i oni sami procjenjuju što će uraditi''
Vijesti / Flash | 08. 04. 2020. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na osnovu Zakona o zaraznim bolestima. To je mjera koju je uradio Kantonalni stožer Tuzla i to je pitanje za njih'', kazao je Fahrudin Solak odgovarajući na pitanje tko je i na osnovu kojeg zakona stavio selo Srednja Špionica, općina Srebrenik u Tuzlanskom kantonu pod policijsku kontrolu.

Ukoliko je sve urađeno po zakonu, onda se nameće pitanje zašto se Konjic, Mostar, i druga mnogo veća žarišta nisu policijskim snagama pretvorila u zatvor otvorenog tipa?!

''To nije zatvor, ali svaki kanton i svaki stožer donosi zasebnu mjeru za pojedina mjesta i oni sami procjenjuju što će uraditi'', kratko je odgovorio Solak na pitanje portala Bljesak.info.

Podsjećamo, ministrica zdravstvau Vladi Tuzlanskog kantona Dajan Čolič negirala je da je donijela odluku o proglašenju karantene za tu mjesnu zajednicu. Dakle, Tuzlanski kanton 'nije imao ništa' s tom odlukom.

''Kao ministrica nisam ni donijela odluku o karanteni niti o izolaciji u Špionici. Mi smo informirani da je Krizni stožer grada Srebrenika donio Odluku o karanteni-izolaciji. Dakle, radi se o dva različita pojma. Odluku o karantenu može samo proglasiti federalno Ministarstvo zdravstva, a Odluku o izolaciji proglašava kantonalno Ministarstvo zdravstva. Ovdje će se vjerojatno proglasiti izolacija o ograničenjima kretanja. Dakle, radi se o naselju koje ima oko 460 stanovnika'', kazala je Čolić.

Također, Nihad Omerović, načelnik Srebrenika, kazao je (7.travnja 2020.) da će biti razmotrena mogućnost sužavanja ili potpunog ukidanja mjera nametnutih u klasteru Srednja Špionica.

''U Srednjoj Špionici u 15 dana je bio veliki broj nekontroliranih kontakata nultog lica. Imajući u vidu posljedice koje mogu nastati, između dva zla smo odabrali manje pa smo ovo naselje stavili pod izolaciju. Sutra ćemo razmotriti mogućnosti li sužavanja ili potpunog njegovg ukidanja, ali poduzimajući sve mjere'', rekao je Omerović.

Čolić je novinarima pojasnila da su se, kada je u pitanju Srednja Špionica, obratili federalnom Ministarstvu zdravstva i federalnom Zavodu za javno zdravstvo.

''Zatražili smo da nam rastumače kako se možemo postaviti prema osobama koje su zaražene u mjesnoj zajednici Špionica Srednja. Čekamo odgovor. Za sada se držimo smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, da osobe koje su pozitivne trebaju biti u kućnoj izolaciji, kao i osobe koje su prvi kontakti pozitivnih osoba ostaju u kućnoj izolaciji. Također, osobe koje imaju težu kliničku sliku trebaju biti posebno smještene, da li u kućnu izolaciju ili idu na UKC Tuzla, ili ćemo dobiti aktivnu odluku federalnog Ministarstva zdravstva'' - zaključila je ministrica zdravstva u Vladi TK. (6.travnja 2020.)

Kopirati
Drag cursor here to close