pakistanac na slobodi

Tko je Pakistanac koji je u Berlinu prvo uhićen pa pušten na slobodu

Vijesti / Flash | 20. 12. 2016. u 22:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naved B. (23) iz Pakistana, koji je sinoć uhićen pod sumnjom da je izveo zastrašujući teroristički akt na božićnom sajmu u Berlinu, pušten je na slobodu.

Mladić koji je u Njemačku došao prije nepunih godinu dana, stalno je policajcima i istražiteljima ponavljao kako on to nije počinio i da je s mjesta događaja pobjegao iz straha.

Čovjek koji je policiji dojavio kako prati osumnjičenog, navodeći ih do područja kojim se kretao, danas je kazao kako nije siguran je li čovjek za kojeg je pomislio da je izvršio napad doista izišao iz kabine kamiona koji je pokosio desetine ljudi na Breitscheidplatzu.

Na tiskovnoj konferenciji koju su održali šef njemačke obavještajne službe (BKA) Holger Münch, državni odvjetnik Peter Frank i šef berlinske policije Klaus Kandt saznaje se kako osumnjičeni vjerojatno nije počinio ovaj teroristički akt, za koji je u međuvremenu odgovornost preuzeo ISIL.

Saznaje se također kako Naved B. do sada nije zabilježen u bilo kakvim bazama podataka o potencijalnim ili stvarnim teroristima.

Istragom je utvrđeno da tragovi krvi u kamionu, koji su pronađeni na jednom odbačenom komadu odjeće, ne pripadaju uhićenom Pakistancu.

Osim toga, prilikom uhićenja Naved B. je bio neozlijeđen, što bi u slučaju da je on stvarno upravljao kamionom bilo malo vjerojatno, s obzirom na stanje kabine vozila nakon udara.

Također ni obavljeni parafinski test ne ide u prilog tome kako je uhićeni Pakistanac sudjelovao u ovom napadu na civile. Naime, poljski vozač kamiona je ustrijeljen, a na njegovome tijelu vidljivi su i tragovi borbe s napadačem.

Nakon svega, nadležnima nije preostalo drugo nego da osumnjičenoga puste na slobodu.

Zanimljivo je kako je Naved B. 31.12.2015. preko Balkanske rute došao u Njemačku u grupi od 15 ljudi, a u veljači ove godine zatražio azil. Njegov zahtjev do sada još nije obrađen do kraja. U srpnju je prvi put evidentiran u policijskim knjigama nakon jedne prijave za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje.

U tijeku obrade njegova zahtjeva za azil, nekoliko puta nije došao na zakazane razgovore, a naveo je kako govori jedino balučistanski, jezik za koji nema prevoditelja, navodi Bild.

Stanuje u izbjegličkom centru Tempelhof, gdje se vratio nakon što je pušten na slobodu.

Inače, njemačka je policija naknadno privela još jednog osumnjičenika, ali se ispostavilo kako je i ovaj put u njihove ruke dopala pogrešna osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close