Pregled tjedna

Tko je kome - neprijatelj?

Vijesti / Flash | 31. 05. 2015. u 13:18 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjelja

Još uvijek po društvenim mrežama i medijima i portalima "razapinju" mostarske srednjoškolce zbog "ustašluka". Možda je tako najlakše. Kažu da je ono što vidimo, mentalna, psihološka, projekcija onog što želimo da vidimo. Još godinama, ako se neko čudo ne desi, viđat ćemo "ustaše", "četnike" i "mudžahedine" svaki put kada nam nako kaže ili napiše da trebamo da ih vidimo. Tako smo dresirani, pardon – naučeni i zato pišem, trebat će nam "čudo" da izbrišemo naučeni obrazac ponašanja koji nam je nametnut.

Ponedjeljak

Raspadnute države koje se još uvijek raspadaju, na sastavne i rastavne dijelove, sjetile se Druga Tita i "Dana mladosti". Za svaku pohvalu, sve dok se ne podijelimo ne samo na kantone, već na općine. U međuvremenu, ipak na svakoj razini vlasti i skoro 40 godina nakon njegove smrti imamo jednog minijaturnog Druga Tita koji nam određuje sve - od dress coda, do koda u našim glavama, poigravajući se s nama kao pokusnim kunićima.

U međuvremenu, Skupština RS se digla na noge i na ruke zbog Deklaracije o priznavanju genocida u Srebrenici, koji im je uputio potpredsjednik ovog entiteta, Ramiz Salkić. Napisala sam već, ali nije zgoreg ponoviti. Nije problem u deklaraciji, problem je u momentu. Zar baš dan prije Kongresa SDA, najveće stranke u Bošnjaka... Deklaracija, ne treba biti mnogo pametan da se zna, će biti odbijena i završit će u smeću kao sve ostale otprije. Uspješno smo Srebrenicu bacili na deponiju nesjećanja, zaborava, a Salkić je se isto sjetio dan pred izbore. Šteta papira, zbog kojeg je "umrlo" jedno drvo.

Utorak


Da, nakon skoro godinu dana dočekali smo glasanje za predsjednika SDA. Pobjednici se već znaju i potpredsjednici, mjesecima. Izetbegović je izabran za predsjednika, Osmanović za njegovog zamjenika. Ako je itko očekivao drugačiji ishod situacije, dobro se zaračunao. Dinastija kao i dobar show – must go on.
Srijeda

Potpredsjednike stranke, najveće u Bošnjaka, garanta opstojnosti i državotvornosti BiH (da, istu frazu koriste i HDZ i SDS, još nije patentirana) dočekali smo jutros u "sitne sate". Kongres SDA koji je prošao na rubu fizičkog okršaja, konačno se završio, a novoizabrani predsjednik je počeo isti dan čistku, sada u "Bosnalijeku". Žalostan primjer "SDA demokratije", pjesmuljka koji slušamo uoči svih općih i lokalnih izbora. Ne znam zašto me sada, dok kuckam ovo, izbori u SDA podsjetiše na Twitter. Naime, drag mi prijatelj napravi i objavi screenshot naslovnice "Avaza".

Odmah ispod vijesti o novom rukovodstvu SDA, je druga vijest sa slikom "Dok je flertovala, starleta se uneredila u kafiću, nije stigla do WC". I uistinu, između visokih bijelih štikli vidimo i dokaz "istraživačkog novinarstva" – kaki boje. Toliko o tome.
Negdje između silnih vijesti, nekako uvečer isplivaše još dvije, jedna o Salkićevoj deklaraciji, koju sad mamuzaju "k'o mrtvog konja" i Salkić i Dodik, druga još bolja, da je Jugoslav Jovičić, bivši savjetnik ministra optužen da je "ukrao ugovor", o privatizaciji Robne kuće "Boska".

Četvrtak

Nacija ima čime da se zabavlja. Prvo nam je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pokazao jahtu na kojoj orgijaju zvaničnici iz RS... Jahta je istaknutog biznismena Slobodana Stankovića. 'Ko s kim, i slična pitanja provlačit će se danima.
Jovičić tvrdi da nije kriv, ovdje rasplet još čekamo.

Uvečer gledamo HTV. Hrvatska policija na "Markovom trgu" rastjeruje branitelje u kolicima, na štakama... Pravi primjer euro demokracije. Nije da sam luda za braniteljima, ali bi i "ćorava koka" nabola da će SDP pasti zbog ovoga, a da će HDZ dobiti nova krila... Nisam sigurna samo šta će dobiti branitelji. Nisu gušteri da se samo obnavljaju, izgubljeni udovi im neće porasti, a sumnjam da će i mirovine i borački dodaci. Barem ove noći su sigurni. Ušli su u crkvu na trgu, tako da više nisu na udaru policije i pretjerane demokracije, već na teritoriji države Vatikan.

Petak

Branitelji izašli napolje i napali policiju. Policija s druge strane, nije spremna da tuče one koji su im stvorili državu. Kolinda Grabar- Kitarević zvanično nije s njima, ali jeste njen savjetnik za pitanje razvojačenih branitelja. Karamarko ne "može od suza da gleda šta se radi". Da se čovjeku sažali koliko pati HDZ.

U međuvremenu, u Banjoj Luci – skandal. Možda bolje reći, nastavak skandala, od momenta kada je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ostao bez kancelarija u Banjoj Luci. One su mu ekspresno oduzete dan poslije izbora, kada je Dodik vidio da će njegova nekadašnja prevoditeljica, danas premjerka Željka Cvijanović- izgubiti izbore. I šta da "pametan čovjek" uradi u danoj situaciji? Naravno, da novom članu Predsjedništva, oduzme kancelarije... Klasično Dodikov potez. Ako nije po mom, neću se više igrati s drugom djecom.

Uglavnom, sastali su se, složili oko dvije stvari - Dodik neće proslijediti Salkićevu Deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici Skupštini RS, a Ivanić neće podržati Izetbegovićevu novu kongresnu politiku, da BiH tuži Srbiju. Sastanak nije trajao ni punih 15 minuta, pa se lako da zaključiti da ni sok, ni mineralnu nisu popili zajedno. Ivanić je otišao u nove kancelarije i poručio Dodiku jasno: Jadna je osoba i političar, koji svoj autoritet gradi na kancelariji i prostoru! Šah- mat- pat! U jednom potezu.

Subota


Porodica Tegetija, Zoran - ministar financija manjeg bh. entiteta i supruga mu Duška, ako imaju trun obraza, vjerojatno se stide. On je optužen da je namjestio bliskom prijatelju veliki novac da Uprava za neizravno oporezivanje BiH kupi sebi novi poslovni prostor. Valjda im malo nekoliko tisuća kvadrata u strogom centru grada za sve silne poslove koje obavljaju, a zahvaljujući njihovoj priležnosti u radu, tek tako je nestalo dvije milijarde maraka. Svi su na slobodi, naravno.

Zoranova supruga, oduvijek i zauvijek pomoćnica ministra za trgovinu i turizam "brutalno" je optužena da je, kako je to rekao već optuženi Jugoslav Jovičić da je "ukrala" kupoprodajni ugovor RK "Boska".

- Duška Tegeltija je jedina konstanta u tom ministarstvu. Njen muž je prijatelj Milorada Dodika, njemu je vodio kampanje, nisam ja, a i trenutno je ministar financija. Nikakve koristi je ne bih imao od ugovora jer je potpisan pet godina poslije mene, a kupca Đurića, nikada nisam ni vidio, rekao je Jovičić i ostao živ, za sada.

Nedjelja

"Dan bijelih traka" u Prijedoru. Na RTRS je tenis, a ni ostali javni emiteri nisu danas pretjerano zainteresirani. BHRT trenutno pušta muziku "Zapjevajte pjesme stare", a FTV prikazuje "Faktor adria show". Sada mi je jasno zašto novinari i urednici javnih emitera imaju trening o slobodnom informiranju javnosti... Još mi nije jasno tko plaća pretplatu i zašto?

Mala lekcija iz povijesti - historije - istorije.

Na današnji dan, 1992. godine Krizni štab općine Prijedor izdao je naredbu da sve nesrpske kuće u ovom gradu moraju imati bijela obilježja kako bi se znalo da u njima žive drugi i drugačiji, većinom Bošnjaci. Kraj je uslijedio otvaranjem i pronalaskom najveće masovne grobnice u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Tomašice.

U Tomašici je prvobitno bilo više od 1100 leševa pobijenih nesrba, pa su gradske vlasti zbog "smrada" uklonili 200 i minirali ih u rudniku "Jakarina kosa", te na leševe srušili čitav rudnik. Ostatak još čeka ekshumaciju... U Tomašici. U Prijedoru je ubijeno 103 djece. Ne odraslih, ne pubertetlija, djece. Preživjeli logoraš ne mogu ući u Omarsku.

Ali, zašto time kvariti sunčan dan, kada možemo relaksirano gledati javne emitere?

*urednica Političkog Meridijana

Kopirati
Drag cursor here to close