Špijunska afera

Tko je koga prisluškivao u Makedoniji?!

Vijesti / Flash | 26. 02. 2015. u 07:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je prije 25 dana makedonski premijer Nikola Gruevski rekao da je bio ucjenjivan i da mu je prijećeno da će biti objavljeni materijali s prisluškivanja koje je ucjenjivač i lider oporbe Zoran Zaev dobio od stranih službi, Gruevski je u srijedu kazao da su u cijeloj aferi sudjelovale strane službe zajedno s pojedinim bivšim obavještajcima iz Makedonije.

"Kada je lice Z.Z. (Zaev) zatražilo sastanak, ja sam već znao šta će tražiti, zato što se time hvalio svojim prijateljima i članovima njegove partije. Prijavio sam kod nadležnih službi, a oni su donijeli odluku da se snima moj ured. Htio bih napomenuti da se u mom uredu nikad ne snima niti će se snimati, osim ako tužiteljstvo ne odluči drukčije", rekao je Gruevski na konferenciji za novinare.

"Osoba sa inicijalima Z.Z. otvoreno i nedvosmisleno mi je priopćila da mu je strana obavještajna služba dala veliki broj snimljenih materijala za članove državnog vrha nakon čega je tražilo da se formira tehnička vlada. Prepričao mi je nekoliko razgovora, čime me je trebao uvjeriti da postoje snimci tih razgovora. Bilo je i montiranih razgovora", izjavio je Gruevski koji je naveo i primjere tih montaža, prenio je Tanjug.


Zoran Zaev

Gruevski je naglasio da, prema dosadašnjim saznanjima MUP-a, iza snimanja razgovora stoji strana obavještajna služba, "čiji je glavni suradnik u Makedoniji osoba Z.V. (Zoran Veruševski - prvouhićeni u aferi Puč)".

"Da rezimiram, u prošlom periodu Makedonija je bila meta snimanja telefonskih razgovora koja su provodile strane obavještajne službe, potpomognute njihovim suradnicima iz Makedonije. Snimljeni materijal se prevodio na engleski i slao kod naručitelja. U jednom trenutku, negdje sredinom 2014. godine, za ove materijale je saznao i Zoran Zaev koji je htio objaviti te materijale da bi ispunio cilj strane obavještajne službe, koja je naručila i financirala ovu operaciju. Zaev je najprije htio iznuditi tehničku vladu koristeći prijetnju da će objaviti materijal", rekao je Gruevski.

Direktni počinitelji su uhićeni, a jedan od njih je i osuđen na zatvor, dok protiv ostalih slijedi sudski proces, dodao je makedonski premijer.

"Igra nije Zoran Zaev, on je najobičniji instrument, kamikaza, ovdje je igra mnogo veća, prevelika za njegov kapacitet. Nisam čovjek koji funkcionira na principu prijetnje i ucjene, to je neprihvatljivo prema građanima i za državu da kalkuliram s nacionalnim i državnim interesima", izjavio je Gruevski.

Premijer je rekao da makedonske službe znaju koja je strana obavještajna služba u pitanju i za koga su radili domaći obavještajci.

"Ovaj slučaj mora dobiti sudsku, političku i institucionalnu završnicu. Motivi za prisluškivanje su različiti, a do sada smo vidjeli da su sudionicima dodijeljene pare. Naglašavam da tehničke vlade neće biti, jer ako sam to htio, mogao sam dati suglasnost na samom početku. Htio bih poručiti oporbi i Zaevu da silom, ucjenama i prijetnjama neće dobiti izbore. Prijevremenih izbora neće biti, jedino prihvatljivo rješenje za izlaz iz ove situacije je vraćanje političkog dijaloga u Parlamentu", dodao je Gruevski.

Kopirati
Drag cursor here to close