Je l' ga bilo ili nije?

Tko izmišlja, a tko prati zemljotrese po Hercegovini?

Vijest o zemljotresu u Mostaru je lažna i nema veze sa serijom zemljotresa u okolici Čapljine 2 sata kasnije
Vijesti / Flash | 15. 03. 2020. u 11:26 B. Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina medija iz Bosne i Hercegovine i regije objavila je sinoć ili jutros vijesti o navodnim zemljotresima koji su sinoć pogodili Hercegovinu.

Prema do jutros objavljenim službenim informacijama zemljotres u okolici Mostara u 17:55 sati nije zabilježio nitko, a informacije o navodnim zemljotresima u okolici Čapljine dva sata kasnije oprečne su.

Srnin zemljotres u Mostaru

Novinska agencija Srna plasirala je rano sinoć, a mediji prenijeli, vijest kako je područje Mostara u 17:55 sati pogodio zemljotres magnitude 3,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Pozvali su se na stranice Federalnog hidrometeorološkog zavoda kao izvor informacije.

Na stranicama Federalnog hidrometeorološkog zavoda međutim, posljednji zemljotres registriran je 14. veljače. Zanimljivo taj zemljotres imao je iste karakteristike kao i izmišljeni jučerašnji.

Euromediteranski seizmloški centar EMSC uopće nije registrirao ovaj zemljotres. Nisu ga osjetili niti stanovnici Mostara.

Možda su u ovoj novinskoj agenciji jednostavno krivo pročitali datum, ako to uopće može opravdati plasiranje takve lažne informacije.

Moguća serija zemljotresa kod Čapljine

Dva sata kasnije ipak, "osjetilo" se podrhtavanje tla na jugu Hercegovine. Državna televizija BHT1 objavljuje vijest o seriji zemljotresa kod Čapljine.

Tvrde kako je prvi zemljotres zabilježen je u 19:42 s epicentrom između Metkovića i Bijače, a uzdrmao je šire područje Hercegovine i južne Dalmacije. Dodaju kako su i nešto manje od sat vremena nakon toga zabilježena još dva zemljotresa. Jedan za drugim, "zemljotresi su nas zatresli" u 20:25 i 20:22 sata objaviše na državnoj televiziji.

Federalni hidrometeorološki zavod nije zabilježio ove, niti bilo kakve zemljotrese u Hercegovini posljednjih 48 sati. Euromediteranski seizmološki zavod (EMSC) objavio je tweet o mogućim zemljotresima na ovom području, no na službenom popisu podrhtavanja 12 sati nakon objave tweeta ovih zemljotresa nema.

Republički hidrometeorološki zavod RS objavio je informaciju o zemljotresima kod Čapljine navodeći kako su bili jačine 2,5 i 2,3 stupnja po Rihteru.

Kopirati
Drag cursor here to close