Uvjeti

Tko ima pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu u iznosu 5 KM po mjesecu provedenom u ratu

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu podnosi se nadležnoj općinskoj odnosno gradskoj službi za braniteljsko-invalidsku skrb
Vijesti / Flash | 03. 06. 2021. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 13. sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije održanoj 31.05.2021. godine usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojim je omogućeno ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima koji imaju navršenih 55 godina života do navršenih 57 godina života.

Braniteljski portal objavio je detalje o tome tko sve ima pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu u iznosu 5 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH.

Tko ima pravo

Pravo mogu ostvariti razvojačeni branitelji pod uvjetima:

-da su bili pripadnici Oružanih snaga BiH u trajanju od najmanje 18 mjeseci,

-da su prijavljeni kao neuposlene osobe kod nadležne službe za zapošljavanje, i to:

najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava u prvoj godini primjene ovih izmjena i dopuna Zakona,
najmanje 24 mjeseca po navršenoj prvoj godini primjene ovih izmjena i dopuna Zakona.
-da imaju prebivalište na području Hercegovačko-neretvanske županije-kantona,

-da ostvaruju mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne mirovine isplaćene u Federaciji BiH za mjesec prosinac 2020.godine.

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti supruga/suprug umrlog razvojačenog branitelja koja/koji ima navršenih 55 godina života do navršenih 57 godina života, uz ispunjenje Zakonom propisanih uvjeta.

Ovo pravo imaju i djeca bez oba roditelja koja pohađaju redovito osnovno/srednjoškolsko obrazovanje do konca pohađanja redovitog srednjoškolskog obrazovanja, kada zahtjev za ostvarivanje prava podnesu nakon smrti roditelja korisnika navedenog prava ili nakon smrti roditelja koji je u trenutku smrti ispunjavao uvjete za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu.

Kako navodi spomenuti portal, zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu podnosi se nadležnoj općinskoj odnosno gradskoj službi za braniteljsko-invalidsku skrb prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, a podnositeljima zahtjeva koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava isto pripada od prvog dana narednog mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.

Vlada Županije će, kako navode, šestomjesečno donositi akt kojim se utvrđuje koeficijent za obračun i iznos novčane egzistencijalne naknade sukladno osiguranim sredstvima za proračunsku godinu za ovu namjenu.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u ''Narodnim novinama Hercegovačko-neretvanske županije''.

Reakcija iz ZHŽ-a: Protuzakonito i nakaradno

Na ove izmjene, reagirali su URB HVO-a ŽZH, koji navodi da su izmjene samo su nastavak diskriminiranja i omalovažavanja istinskih razvojačenih Branitelja u FBiH neovisno kojoj vojnoj komponenti pripadaju (Armija BiH ili HVO-a).

''Slijedeći druge županije u FBiH konačno je i Skupština HNŽ donijela svoj Zakon o dopunskim pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ, koji je po uzoru na sve druge županije koje su donijele iste takve Zakone tek čisti preslik Federalnog zakona o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH u koji je ugrađen tzv.”egzistencijalna novčana naknada”i tzv.”objava jedinstvenog registra Branitelja ”koje u potpunosti diskriminiraju, omalovažavaju i vrijeđaju istinske razvojačene Branitelje jer ta tzv.”egzistencijalna novčna mjesečna naknada” je socijalna kategorija kojom se nije trebalo baviti Ministarstvo branitelja već Ministarstvo rada i socijalne politike'', navode iz URB HVO-a ŽZH.

Dodaju da naknada također nije stalna, odnosno trajna kategorija koja se može ukinuti ili umanjiti ovisno o volji zakonodavca koji je donio taj zakon. Osim toga ta tzv.egzistencijalna novčana mjesečna naknada diskriminira istinske razvojačene branitelje u FBIH po više osnova,te je stoga protuustavna, protuzakonita i nakaradna.

Cijeli tekst pročitajte na Braniteljski portal.ba

Kopirati
Drag cursor here to close