Rad i nerad

Tko diže optužnice: U Tužiteljstvu 13 tužitelja viška

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 10:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvih deset mjeseci 2015. godine 54 tužitelja Tužiteljstva BiH podigla su ukupno 132 optužnice protiv 301 osobe, objavila je Federalna televizija navodeći kako je to u prosjeku manje od tri optužnice po tužitelju.

Upravo ta činjenica bila je osnova za tezu nekih članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća da u Tužiteljstvu već ima 13 tužitelja viška, a da je imenovanje novih osam rezultat pritiska ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića.

Dragica Glušac - borac protiv korupcije

FTV navodi kako je u prvih deset mjeseci 2015. godine u Odjelu za ratne zločine najefikasniji je bio tužitelj Miroslav Janjić s pet optužnica protiv osam osoba, dok je u Odjelu za organizirani kriminal i korupciju najviše optužnica podigla Dragica Glušac – osam protiv 64 osobe. U Odjelu tri, koji se bavi djelima gospodarskog kriminala u kojima je šteta manja od milijun maraka te predmetima iz oblasti međunarodne pravne pomoći, najviše optužnica podigao je Kasim Halilčević.

Nijednu optužnicu u prvih deset mjeseci 2015. nije podiglo ukupno 13 tužitelja. Federalna televizija navodi kako iz Tužilaštva BiH nisu željeli pojasniti postoje li za ovakav učinak pojedinih tužitelja i objektivni razlozi te da ''na statistiku odgovaraju statistikom''.

"Izneseni navodi su apsolutno netočni i zlonamjerni. Tužiteljstvo BiH je od 2013. do danas podiglo optužnice protiv više od 1.270 osoba. U povijesti Tužiteljstva BiH podignute su optužnice protiv više od 4.500 osoba. Optužili smo za ratne zločine više od 530 osoba, što je najviše optuženih u svijetu, nakon Nürnberških procesa", stoji u dopisu Tužiteljstva upućenom FTV-u.

Federalna televizija navodi kako ''statistika vrlo često zna biti netočan zbir točnih podataka, u priči o efikasnosti ne smije se zaboraviti nekoliko činjenica, a ključna je da rad na predmetu ne završava uvijek podizanjem optužnice.

Razbijanje optužnica

"Tužitelj tijekom godine donese naredbe o obustavi istrage, to je jedan od načina završetka predmeta. Oni donose naredbe o obustavi istrage, ali i podižu optužnice, to je najozbiljniji procesni akt koji tužitelj donosi", pojašnjava Zdravko Knežević, glavni federalni tužitelj i bivši član VSTV­a.

Osim toga, neki tužitelji rade na izuzetno složenim istragama ili su preopterećeni predmetima u fazi suđenja, u kojim su optužnice podignute ranijih godina.

S druge strane, neki su složene istrage u predmetima, npr., ratnih zločina razbijali na više optužnica, bavili se djelima koje je bilo lakše dokazati i izbjegli procesuiranje "velikih riba" i nalogodavaca.

U svakom slučaju, navodi FTV, među članovima VSTV­a ima onih koji tvrde da u Tužiteljstvu BiH ne trebaju novi tužitelji, već bolja organizacija. Bez obzira na to, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće imenovalo je osam novih tužitelja.

"Pošto pritisak na nas vrše Tužitejstvo BiH i ministar Mektić mi ćemo izabrati nove tužitelje, ali javnost mora znati da je statistika pokazala da ih ima viška. Ako želite još viška, da se oni financiraju iz proračuna BiH, neka tako bude, ali sam isto i Tužiteljstvio mora uraditi mnoge predmete", izjavila je Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV­a BiH.

Sud traži suce

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV­a BiH, rekao je kako su ''ojačali kapacitete Tužilaštva za borbu protiv terorizma imenujući nove tužitelje''.

''Kako će ih tužitelj rasporediti i u koji odjel ­ to je njegova stvar", rekao je Tegeltija.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso obratila se VSTV­u, ukazujući da kadrovsko jačanje Tužiteljstva mora pratiti i povećanje sudskih kapaciteta, jer će u suprotnom doći do neefikasnosti Suda BiH.

"Omjerom sudaca i tužitelja, koji bi nastao nakon imenovanja tužitelja, došlo bi do nemogućnosti Suda da procesuira sve predmete koje Tužiteljstvo pokrene, te se takvim rješenjem neće postići željeni rezultati, a to je efikasna borba protiv terorizma", stoji u pismu predsjednice Suda BiH.

Zbog toga iz VSTV­a poručuju da će se pobrinuti i da u Sud BiH imenuju dovoljno sudaca koji bi mogli pratiti rad povećanog broja tužitelja. A ako i njihova kvaliteta bude upitna, o neefikasnosti bh. pravosuđa će se još dugo pričati, navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close